Chipuri din corali – sculptură subacvatică (foto şi video)

0

Nu mai este un secret pentru nimeni că recifele de corali, habitat pentru un sfert din viaţa subacvatică, sunt serios ameninţate de poluarea oceanelor, de creşterea acidităţii acestora, de creşterea temperaturii apei, dar şi de pescuitul industrial sau turismul excesiv. Un artist mexican a găsit o modalitate inedită de a atrage atenţia asupra frumuseţii coralilor şi, totodată, de a contribui la regenerarea lor.

 

 

Jason de Caires Taylor (sculptor eco din Mexic) creează sculpturi din ciment pe care le plasează sub apă, pentru a permite organismelor marine să se ataşeze de ele şi să formeze corali (mai ales în zone unde fundul mării este prea moale şi prea nisipos, instabil pentru crearea coralilor). Artistul este autorul unui muzeu subacvatic în apele mexicane (un proiect din 2009), format din sute de sculpturi realizate din ciment cu pH neutru, care nu prezintă pericol pentru viaţa din adâncuri, ci, dimpotrivă, încurajează formarea coloniilor.

 

 

 

 

 

Sculpturile plasate de artist în apă au devenit, în timp, casa vietăţilor marine, coralii formându-se pe ele. Efectul artistic este impresionant, chipurile par că au prins viaţă şi se mişcă într-un ritm al lor anume. Taylor a plasat aceste lucrări lângă insula Grenada din Caraibe în anul 2006, iar acum, în imagini şi video, se poate vedea ce s-a întâmplat în şase ani cu ele. Locul a intrat în topul National Geographic al celor mai interesante 25 de destinaţii din lume. Filmările subacvatice sunt realizate chiar de artist, care este şi instructor de scufundări.

 

 

 

 

 

 

Sursa şi foto: NPR, Jason de Caires Taylor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger