Oamenii de știință chinezi au creat peste 120 de soiuri de plante din semințe trimise în spațiu în ultimii 25 de ani, scrie China Daily. Acestea includ vinete cât o minge de baschet sau castraveți de jumate de metru, legume spațiale care își fac loc pe farfuriile asiaticilor și acaperează cote din piață în anumite regiuni ale Chinei.
În provinia Gansu, de exemplu, “ardeii spațiali” (Hangjiao-5), care au la bază semințe duse în spațiu în cadrul misiunii Shenzhou III din 2002, au luat în stăpânire jumătate din piața locală de ardei grași și s-au extins în alte cinci provincii și regiuni. Deși eticheta lor nu le specifică unicitatea, aceștia se vând la prețuri puțin mai mari decât ardeii convenționali. Agricultorii îi preferă pentru că cresc mai repede, sunt înzestrați cu o productivitate mai mare și se vând mai bine, în timp ce consumatorii îi aleg pentru că au miezul mai cărnos și mai puține semințe.
Ardeii sunt însoțiți de vinete, roșii și fasole dospite în mediul extraterestru, care nu le înzestrează însă cu toate trăsăturile pe care le vor cercetătorii, fiind nevoie de multă muncă pe Terra. Simplul fapt că o sămânță a văzut orbita Pământului nu îi asigură succesul. Oamenii de știință petrec ani de zile pentru a le selecta pe acelea care au genele potrivite.
Aflați mai multe detalii pe China Daily.
Puteți citi și:
NASA testează un prototip de seră pentru creșterea legumelor în spațiu