Chinezii fac plajă cu cagula pe față

0

Deși ar putea părea cei mai înfocați susținători Pussy Riot, chinezii care ies la plajă cu fața acoperită de așa-numitul ”face-kini”, un soi de mască pentru ski, dintr-o țesătură mai subțire, n-au nicio legătură cu grupul punk din Rusia. Ei nu vor, de fapt, decât să se protejeze de soare.

 

O astfel de mască, de multe ori purtată alături de o cămașă cu mânecă lungă, poate fi cumpărată sau făcută în casă. Ideea este să acopere cât mai bine fața, pentru a nu prinde niciun pic de bronz. Spre deosebire de culturile occidentale, unde până și afacerile cu bronz artificial merg binișor, în China acest obicei este mai degrabă întâmpinat cu reticență.

 

 

Refuzul de a se expune la soare este unul cu tradiție, fiind bazat pe o veche cutumă: pentru chinezi, pielea bronzată echivalează cu munca la câmp, cu țăranii. Niciun cetățean respectabil n-ar vrea așadar ca, odată întors din vacanța la mare, colegii să-l suspecteze că și-ar fi petrecut timpul muncind cot la cot cu țăranii. Pielea trebuie astfel păstrată cât mai palidă, pentru a întreține impresia unei vieți urbane, de succes.

 

 

Tot pentru a evita ”blestemul” bronzului, mulți chinezi preferă să meargă la piscine acoperite, multe dintre ele devenind neîncăpătoare pentru avalanșele de public. Așa cum arată imaginea de mai sus, nici piscinele în aer liber nu se lasă mai prejos, alte mostre  de apropiere în pisicinele chinezești puteți vedea aici.

 

Sursa: NPR

Foto: AFP / Getty, Amusingplanet.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger