China va renunța la politica copilului unic

0

Guvernul chinez a anunțat că va pune punct politicii care, începând din 1979, interzice cetățenilor chinezi să aibă mai mult decât un copil. Însă îmbătrânirea accelerată a populației, cu care China se confruntă în prezent, a determinat autoritățile să anuleze măsura de control demografic care, potrivit statisticilor, a împiedicat circa 400 de milioane de nașteri în mai bine de patru decenii.

Cuplurile chineze vor avea în curând permisiunea de a da naștere la doi copii, după cum arată un comunicat din partea Partidului Comunist. Motivația stă în ”îmbunătățirea echilibrului dezvoltării populației” și în contracararea îmbătrânirii populației. În total, 30% din cei 1,36 miliarde de locuitori ai țării au vârste de peste 50 de ani.

Politica copilului unic, adoptată în 1979, pentru a ține sub control creșterea demografică, a cunoscut în ultimii ani episoade de relaxare în anumite regiuni, atunci când sociologii indicau o creștere a costurilor sociale și o scădere a numărului necesar de muncitori. Altfel, încălcarea acestei politici putea atrage după sine amenzi, avorturi forțare, pierderea locului de muncă sau alte pedepse. Mai existau, de asemenea, excepții: astfel, dacă un cuplu din zona rurală năștea mai întâi o fată, avea dreptul la un al doilea copil.

În ciuda recentei schimbări de atitudine din partea autorităților, surse citate de BBC susțin că, în prezent, familia cu un singur copil a devenit norma familială în China, iar puține cupluri își doresc să se abată de la ea. De asemenea, ale voci critice arată că această măsură nu va putea crește rata demografică, pentru a atenua efectele îmbătrânirii accelerate. De asemenea, e important de remarcat faptul că, potrivit noilor prevederi, demografia tot pe impoziție se bazează: cei care doresc să aibă mai mult de doi copii vor avea de așteptat o altă decizie de stat.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger