China va întrece SUA la emisiile de carbon pe cap de locuitor

0

Un studiu recent arată că, până în 2017, China va surclasa SUA în ierarhia celor mai mari poluatori – un top privit cu tot mai mare îngrijorare de către cercetători. Poziția de lider la capitolul emisii de carbon pe cap de locuitor nu e deloc cea mai dorită, dar SUA și China îşi dispută acest loc.

 

La ritmul prezent de dezvoltare și activitate, supremația SUA la capitolul emisii de carbon pe cap de locuitor va mai dura până în 2017, când China va trece categoric pe prima poziție. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de Netherlands Environmental Assessment Agency și sprijinit de Comisia Europeană. Documentarea arată că, din 1990 până în prezent, emisiile de carbon, în China, au crescut de la 2,2 tone pe cap de locuitor la 6,8 tone. Practic, din 2003 încoace, China și-a dublat numărul total de emisii de carbon. În același interval, SUA au reușit să scadă emisiile de carbon de la 19,7 tone pe cap de locuitor la 16,9 tone.

Studiul a analizat perspectivele pe termen lung în problema emisiei de carbon atât pentru țări în curs de dezvoltare, cât și pentru țări considerate super-puteri economice. Concluzia este că țările cu economii bogate încearcă, încet, dar sigur, să reducă numărul total de emisii de carbon, în vreme ce națiuni în curs de dezvoltare cresc numărul emisiilor. ”Cu excepția SUA, națiunile dezvoltate sunt pe drumul corect pentru a întruni cerințele și obiectivele protocolului de la Kyoto”, se arată în studiu.

În ciuda dublării capacității de energii regenerabile pentru al șaselea an consecutiv, China continuă să crească nivelul emisiilor de carbon (numai pentru anul 2010 creșterea a fost de zece procente). India nu este nici ea departe, fiind pe locul patru, în prezent, în clasamentul marilor poluatori. Iată și clasamentul viitorului (peste 5 ani), întocmit de studiul citat, după nivelul total al emisiilor de carbon pe cap de locuitor, pentru fiecare țară în parte: China, SUA, India, Rusia, Japonia, Germania, Canada, Iran, Marea Britanie, Coreea de Sud.

 

Sursa: ENN

Foto: CNReviews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger