China va interzice, în maxim 6 ani, folosirea cărbunelui în Beijing

0

Despre problema poluării în China am scris şi, din păcate, vom mai scrie, la fel ca şi alte publicaţii din lume, pentru că este una dintre cele mai grave, la nivel internaţional, în acest moment. Efectele asupra populaţiei sunt tot mai vizibile şi mai serioase. În al doisprezecelea ceas, autorităţile se trezesc şi realizează că este nevoie să ia măsuri drastice pentru a ameliora situaţia.

 

 

Dar, de multe ori, scrie site-ul Inhabitat, pare că aceste autorităţi fac un pas înainte şi unul înapoi. China tocmai a anunţat un plan de interzicerea a folosirii cărbunelui în Beijing (oraş în care poluarea atinge cote grave), care să intre în vigoare cel târziu în anul 2020, adică în şase ani, considerând că utilizarea acestui combustibil fosil aduce o contribuţie majoră la formarea smogului din capitala Chinei. Însă există voci ale activiştilor şi specialiştilor de mediu care spun că alternativa gândită de chinezi ar putea, de fapt, să crească problema smogului, în loc să o reducă.

Arderea cărbunelui înseamnă 22% din smogul Chinei şi un sfert din consumul de energie al ţării. În loc de cărbune, oficialii spun că vor să se axeze pe electricitate şi gaze naturale, pentru încălzire (proces care are loc în principal cu ajutorul cărbunelui), cu speranţa de a reduce poluarea. Însă ideea ca uzinele să funcţioneze cu gaze naturale în loc de cărbune (care face parte din planul autorităţilor chineze) ar putea, de fapt, să crească emisiile de gaze de seră şi să accentueze formarea smogului, scrie Al Jazeera. Există studii care sugerează că, în fapt, poluarea în Beijing s-ar dubla în acest caz, ceea ce ar însemna consecinţe devastatoare pentru un oraş deja măcinat de problemele poluării.

 

Surse şi foto: Al Jazeera, Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Un râu din China a devenit roşu, peste noapte

A fost inventat acoperişul care mănâncă smogul

Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijingului

Pungi cu aer curat, oferite locuitorilor unui oraș chinez extrem de poluat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger