China va deveni cea mai mare putere economică până în 2030

0

Un raport al experților internaționali arată că în 2030 China va fi cea mai puternică economie mondială. Totodată, schimbările climatice vor crea instabilitate din cauza contribuției la criza de apă și hrană și va avea loc o schimbare socială majoră, odată cu ridicarea clasei de mijloc mondiale.

 

 

Raportul Global Trends, publicat de Consiliul American de Informații la fiecare cinci ani, susține că lumea este la o răscruce în istoria umanității. În viitor se pare că puterea Statelor Unite se va diminua, dar niciun alt stat nu se va ridica pentru a le lua locul. “Nu va ma exista putere hegemonică. Puterea se va duce către rețele și coaliții într-o lume multi-polară”, se arată în raport.

Raportul oferă o serie de scenarii pentru anul 2030. Cel mai bun ar fi cel în care China și SUA ar colabora pe o serie de probleme, ducând la o mai mare cooperare globală, iar cel mai rău ar fi cel în care SUA s-ar orienta spre interior și globalizarea ar stagna.

Una dintre schimbările care are mari șanse să se întâmple este creșterea prosperității pe glob. “Pentru prima dată majoritatea populației globului nu va mai fi săracă, iar clasele de mijloc vor fi cel mai important sector în cele mai multe țări”, arată raportul.

Drept care, vor avea loc schimbări și în influență și putere. “Asia va fi depășit America de Nord și Europa în ce privește puterea globală, pe baza PIB-ului, mărimii populației, cheltuielilor militare și investițiilor în tehnologie. China singură va avea, probabil, cea mai mare economie, depășind Statele Unite cu câțiva ani înainte de 2030”, se mai arată în raport.

De asemenea, alți jucători regionali, pe lângă China, India, Brazilia, precum Columbia, Indonezia, Nigeria, Africa de Sud și Turcia, vor avea o contribuție importantă la economia globală. În același timp, previziunile arată că economiile Europei, Rusiei și Japoniei își vor continua creșterea lentă.

Raportul mai arată o creștere a instabilității din cauza creșterii cererii pentru apă, hrană și energie, resurse care se vor diminua din cauza schimbărilor climatice. “Cererea pentru apă, hrană și energie va crește cu aproximativ 35, 40 și respectiv 50%, din cauza creșterii demografice și a extinderii clasei de mijloc”, se arată în raport.

Printre schimbările cu mai puține șanse de realizare prevăzute în raport se numără colapsul monedei euro, o pandemie gravă, un atac nuclear al Pakistanului sau Coreei de Nord.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger