China va depăşi America şi va deveni cea mai mare economie a lumii în 2016?

2

Fondul Monetar Internaţional a stabilit pentru prima oară o dată la care economia Chinei o va depăşi pe cea a Americii. Aceasta este mult mai apropiată decât s-ar crede – în 2016.

Potrivit previziunilor FMI, preşedintele american care va fi ales anul viitor va fi ultimul care să conducă cea mai mare economie a lumii, subliniază MarketWatch. Această schimbare majoră nu este percepută ca fiind atât de apropiată, cei mai mult analişti declarând că acest moment este la o distanţă de decenii.

Aceste opinii se bazează pe o comparaţie între PIB-urile celor două ţări folosind schimbul valutar actual, dar FMI a analizat şi termenii reali ai economiei folosind parităţi ale puterii de cumpărare (PPP). Potrivit acestei analize, chinezii se vor extinde de la 11,2 trilioane de dolari în acest an la 19 trilioane de dolari în 2016, în timp ce americanii vor creşte de la 15,2 trilioane de dolari la 18,8 trilioane de dolari. În 2016, SUA vor reprezenta 17,7% din economia mondială, iar China 18% şi va fi în creştere.

Doar în urmă cu 10 ani, economia SUA era de trei ori cât economia Chinei.

Jurnaliştii de la MarketWatch că suntem martorii sfârşitului hegemoniei americane şi că trăim într-o lume dominată de SUA de atât de multă vreme încât nu mai e nimeni care să-şi amintească altă situaţie. SUA au depăşit Marea Britanie în anii 1890 şi de atunci nu a mai coborât de pe prima poziţie între economiile lumii. Dar, dacă cele două ţări au sisteme guvernamentale similare, respect pentru libertăţile civile şi dreptul la proprietate, China nu are aşa ceva, ceea ce înseamnă că hegemonia Chinei va fi foarte diferită.

Pe baza analizei ratelor de schimb valutar, însă, economia Statelor Unite este, în prezent, cu 130% mai mare decât cea a Chinei şi va fi cu 70% mai mare şi în 2016.

Foto: Reuters

Cititi si:

China cistiga cursa investitiilor eco

Tags:2 comentarii

 1. Even the titans fall at a point of time?

  Eu sper insa ca acest ¨schimb de minge¨ sa fie unul cat mai .. ( nici nu prea stiu cum sa zic aici 😛 ) .. pentru ca altfel s-ar putea s-o incurcam rau de tot daca cei din state nu vor dori sa lase mingea mai departe printr-o cale cat mai amiabila si stabila

  In acelasi timp, am totusi impresia ca nu este ca si cum cei din state nu vor dori sa faca asta, ci ca si cum nu pot tocmai pentru ca s-au obisnuit foarte mult cu excesul si nu sunt genul care vor putea sa duca mai departe o viata … moderata?

  Sa speram ca nu vor iesi scantei asa cum s-a prezis 😛

 2. In China se construiesc orase care nu au locuitori, mall-uri fara public, si strazi care dus spre nicaieri …. Si asta inseamna o gresita alocare a capitalului … ! Mai jos am si doua materiale cu detalii pe aceasta tema!

  Asemenea unui alergător de cursă lungă, după două decenii de creştere susţinută, economia chinezească suflă din ce în ce mai greu. Politica monetară expansivă şi programele uriaşe de investiţii în infrastructură şi construcţii au supra-turat principalul motor al economiei globale. China este sufocată de supraproducţie, ameninţată de inflaţie şi de corecţia pieţei imobiliare, şi stă sub “sabia lui Damocles” reprezentată de creditele neperformante din sistemul bancar. Aşa arată faţa mai puţin vizibilă a singurei economii din lume, care în plină criză a reuşit să-şi accelereze ritmul de creştere până la un nivel de 11% în primul trimestru din acest an. Dar la fel de îngrijorător este că la cel mai mic semn de întrebare cu privire la veridicitatea statisticilor oficiale – în care acum pieţele se încred aproape orbeşte, s-ar putea transforma instantaneu într-o lipsă totală de încredere, declanşând o avalanşă de vânzări, ce vor trage în jos pieţele financiare din întreaga lume.

  http://balaurentiu.wordpress.com/2010/07/08/febra-galbena/

  A trecut mai bine de un an de cand Jim Chanos, un binecunoscut shorter prezicea in cadrul unei conferinte tinute la London School of Economics ca boom-ul imobiliar chinezesc va sfarsi ca si cel din Dubai, doar ca “de 1000 de ori mai rau !”. Creditul extrem de relaxat si investitiile expansive, spunea el, a creat o bula uriasa a pretului activelor.
  Ursii sunt de parere ca faptul ca implicarea statului in economie nu este deloc un avantaj, asa cum il vad admiratorii modelului economic chinez, ci o cauza de slabiciune data de opacitatea deciziilor, de coruptie … dar mai ales pentru ca genereaza o mare problema in alocarea capitalurilor.
  http://balaurentiu.wordpress.com/2011/01/23/shorting-china-dream/

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger