China va construi o uzină solară pe 2.500 de hectare în deşertul Gobi

0

Un uriaş complex solar urmează să fie construit de China în deşertul Gobi, care va genera electricitate cât să alimenteze peste un milion de gospodării anual. Potrivit datelor IEA, dat fiind ritmul investiţiilor chineze în energie regenerabilă, această ţară va depăşi Uniunea Europeană, SUA şi Japonia la capitolul proiecte verzi până în anul 2035.

Cea mai mare fermă solară a Chinei va reduce consumul de cărbune cu 4,26 de milioane de tone anual – acesta este unul dintre scopurile declarate ale proiectului. Uzina uriaşă va fi amplasată pe un teren viran din provincia Qinghai, din nord-vestul Chinei. Şase turnuri solare vor fi ridicate aici, iar energia captată şi generată de acestea va suplini nevoile energetice pentru mai bine de un milion de gospodării, pe durata întregului an; totodată, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 20 de milioane de tone, scrie Science Alert.

În prima fază, două din cele şase turnuri vor fi instalate (fiecare cu o capacitate de producţie de 135 MW). De energia produsă de ele vor beneficia 452.000 de cămine. Proiectul se bucură de o susţinere solidă din partea autorităţilor, dar şi a multor entităţi şi companii din domeniul energiei din China şi nu numai: există parteneri americani ai investiţiei, spre exemplu BrightSource Energy, din Oakland, care construieşte în deşertul Mojave din California o uzină similară, de foarte mare capacitate. Proiectul este unul dintre cele şapte parteneriate americano-chineze în domeniul energiei anunţate de preşedintele american Barack Obama încă din 2009.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Science Alert, True Activist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger