China va cheltui 3,1 miliarde de dolari pentru a ajuta țările sărace în lupta cu schimbările climatice

0

În cadrul unei conferințe de presă organizate vineri, la care au participat președintele american Obama și președintele chinez Xi Jinping, acesta din urmă a anunțat că guvernul pe care îl conduce va face o investiție consistentă pentru a reduce emisiile de gaze la nivel internațional. China și-a luat angajamentul de a ajuta țările în dezvoltare să se adapteze la schimbările climatice, punând la bătaie un buget de 3,1 miliarde de dolari.

 

Anul trecut, SUA şi China, cele mai puternice economii ale lumii şi totodată cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au semnat un parteneriat pentru a combate efectele negative asupra mediului. Unul dintre pașii acestui parteneriat este tocmai investiția recent anunțată a Chinei care, potrivit lui Li Shuo, analist pe probleme de climă la Greenpeace, ”va schimba semnificativ regulile jocului în politica internațională pe marginea climei.”

Anul trecut, și Statele Unite și-au exprimat intenția de a dona 3 miliarde de dolari către Green Climate Fund al Națiunilor Unite, pentru a cotribui la luarea unor măsuri globale pentru combatere a efectelor poluării. Însă nici până în acest moment, contribuția americană nu s-a concretizat, în condițiile în care Congresul încă dezbate pe marginea acestei contribuții. Republicanii se opun vocal angajamentului față de Green Climate Fund, sub pretextul că acești bani vor fi folosiți de către reprezentanți ai Națiunilor Unite care nu au fost aleși democratic de către cetățeni, care vor putea influența apoi politicile americane.

Vestea contribuției chineze este, desigur, pozitivă pentru problemele din ce în ce mai adânci, cauzate de schimbările climatice și de sectoarele industriale generatoare de emisii de gaze. Cu toate acestea, spun specialiștii, trebuie analizat în detaliu cum vor fi folosiți acești bani, pentru a putea calcula eficiența unei asemenea decizii.

Sursa: Mother Jones


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger