China susține că a dezvoltat o nouă tehnologie nucleară

1

China a anunțat că oamenii săi de știință au dezvoltat o tehnică de reprocesare a uraniului folosit, care ar urma să-i asigure statului asiatic îndeajuns combustibil nuclear pentru 3.000 de ani, într-un moment în care resursele din acest sector începeau să se subțieze. Această reușită va da un boost celei mai mari industrii de construcție de reactoare din istoria omenirii.

Din cauza creșterii cererii de energie și a grijilor privind poluarea, capacitatea Chinei de a genera energie nucleară este programată să crească de zece ori în următorii 10 ani, informează The Guardian. Până în 2030, statul asiatic ar putea surclasa SUA în cursa pentru cel mai mare producător de energie atomică din lume.

Noua tehnologie dezvoltată și testată de oamenii de știință chinezi la uzina cu numărul 404 deținută de Corporația națională de energie nucleară permite reciclarea combustibilului iradiat, potrivit televiziunii publice chineze. Cum diferă această metodă de tehnicile de reprocesare existente nu se știe exact, însă televeziunea de stat asigură că prin folosirea ei un kilogram de uraniu ar putea produce de aproape 60 de ori mai multă energie nucleară decât a fost posibil până acum în China.

Dacă tehnica va funcționa potrivit previziunilor, ea va prelungi durata de utilizare a depozitelor de uraniu ale Chinei, ce găzduiesc 171.400 de tone și care ar fi urmat să ajungă pentru mai puțin de 70 de ani. Reprocesarea ar putea asigura totodată și material fisibil pentru arme, însă China nu a anunțat încă impactul pe care noua tehnologie l-ar putea avea asupra arsenalului său nuclear.

China a testat pentru prima oară o bombă nucleară în 1964, însă i-a fost greu să adopte energia nucleară din cauza abundenței și a costurilor scăzute ale cărbunelui intern, plus că guvernul nu a vrut să depindă de importul de tehnologie și de uraniu. Cu toate acestea, în ultimii ani, dezvoltarea economică și prioritățile de mediu au dus la o schimbare de viziune.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, China are acum 13 reactoare funcționale și alte 26 urmează să fie înălțate. Corporația națională de energie nucleară a anunțat anul trecut că plănuiește să investească peste 90 de miliarde de euro în această industrie până în 2020. China copiază deja tehnologia furnizorilor săi străini și a început să proiecteze propriile reactoare și uzine de reprocesare. Următorul pas sunt construcția lor și exporturile.

Foto: EPA

Citiți și:

Ucraina se pregăteşte să transforme centrala nucleară de la Cernobîl într-o atracţie turistică

Futurologul Michio Kaku: „Va trebui să părăsim Pământul la un moment dat, pentru că alfel vom muri

Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: Vești bune de sfârșit de an: SUA s-au ferit de uzinele pe cărbune doi ani la rând » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger