China este cel mai mare generator de gaze cu efect de seră, dar s-a angajat totodată într-un program uriaş de plantare de copaci care a ajutat la contracararea despăduririlor şi la absorbţia unei părţi consistente din dioxidul de carbon emis în atmosferă, scrie Quartz. Reîmpăduririle din China, cuplate cu refolosirea terenurilor agricole abandonate din Rusia, au contribuit la recuperarea a 81% din pierderile de biomasă vegetală cauzate de despăduriri din 2003 încoace. Asta arată un studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific Nature Climate Change.
“Creşterea nivelului vegetaţiei s-a datorat în mare parte unei combinaţii norocoase între factorii economici şi cei de mediu şi plantările masive de copaci din China”, a spus autorul principal al cercetării, Yi Liu, de la University of New South Wales, Australia, cu precizarea că înmagazinarea de carbon de către pădurile chinezeşti a crescut cu circa 0,8 miliarde de tone între 2003 şi 2012. După ce au analizat două decenii de date prin satelit, cercetătorii au observat că nivelul de dioxid de carbon absorbit de vegetaţie a crescut cu circa 4 miliarde de tone din 2003 încoace, chiar dacă pădurile tropicale din Indonezia şi Brazilia s-au micşorat iar Canada şi SUA s-au confruntat cu despăduriri cauzate de dăunători şi incendii.
La polul opus, sudul Africii, nordul Australiei şi părţi din Rusia au cunoscut creşteri ale nivelului de vegetaţie, fenomen la care au contribuit precipitaţiile mai abundente şi nivelurile mai mari de CO2 din atmosferă. Acestea au făcut ca plantele să crească “mai viguros”, arată studiul. În China, mare parte din creşterea nivelului de vegetaţie a avut loc în nordul ţării, unde au fost concentrate majoritatea eforturilor de reîmpădurire; altele de amploare mai sunt şi în partea de sud-est. Observatorii spun că programul chinezesc de reîmpădurire din nord, cunoscul şi sub numele de “Marele zid verde”, este cel mai mare proiect de inginerie ecologică din lume. Ţara înalţă un zid de copaci care se va întinde pe o suprafaţă de 4.500 de kilometri în partea de nord şi nord-vest a Chinei, în încercarea de a contracara extinderea deşertului Gobi. Per total, ţara a plantat 13 milioane de hectare de noi păduri din 2008 încoace.
Criticii acestui program spun însă că suprafaţa forestieră netă din China continuă să scadă. Asta s-ar datora, în parte, faptului că mulţi dintre noii copaci sunt pomi fructiferi şi arbori de cauciuc non-endemici care au nevoie cantităţi mari de apă şi care cresc în monoculturi predispuse la boli şi dăunători. Potrivit Global Forest Watch, China a suferit o pierdere de circa 523.248 de hectare de pădure anual din 2011, cifră care a început însă să scadă din 2008.
Puteţi citi şi:
O companie vrea să planteze 1 miliard de copaci cu ajutorul dronelor
Satul indian care plantează 111 copaci de fiecare dată când i se naște o fată
Un nevăzător şi prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci în zece ani
Pădurea Transilvania: 10 hectare plantate în câteva ore de voluntari
India vrea să planteze două miliarde de copaci cu ajutorul tinerilor şomeri