China recunoaşte existenţa "satelor canceroase"

0

În cadrul programului promis de curăţare a mediului, extins pe următorii cinci ani, China a recunoscut, prin vocea Ministerului Mediului, existenţa “satelor canceroase” care au apărut ca urmare a poluării excesive. Însă declaraţiile s-au oprit aici, oficialii chinezi nedorind să comenteze mai multe despre aceste sate numite canceroase.

 

 

Recunoaşterea existenţei unei probleme este un pas important înspre rezolvarea ei, spun teoriile, mai ales în cazul unei ţări precum China, care s-a făcut mulţi ani la rând că nu vede problemele cauzate de poluarea accentuată şi nu a luat măsuri în acest sens. „Cred că este o parte bună a lucrurilor, totuşi. Înainte, tendinţa era de a muşamaliza totul, orice subiect pe această temă. Dacă această atitudine ar continua, toate problemele legate de apă, aer, sol, poluarea mediului şi impactul asupra sănătăţii oamenilor ar fi tărăgănate la nesfârşit. Recunoaşterea faptului că există o problemă este primul pas şi o condiţie esenţială pentru a exista un început înspre rezolvarea problemelor”, consideră Ma Jun, activist de mediu din China.

Opinia publică chineză se manifestă tot mai puternic în acest sens, cerând ca poluarea să fie luată în serios şi să apară măsuri concrete. Smogul care face respiraţia imposibilă în marile oraşe aproape a devenit un simbol al Chinei. Un raport recunoscut oficial de China spune astfel: „În ultimii ani, poluarea cu substanţe chimice şi periculoase a cauzat multe dezastre de mediu, afectând alimentarea cu apă potabilă în anumite regiuni şi ducând la probleme grave de sănătate şi sociale, precum ar fi apariţia satelor canceroase”. Raportul nu a detaliat problema satelor canceroase, dar activiştii de mediu au vorbit de multă vreme despre faptul că oraşe aflate în apropierea fabricilor au rate foarte ridicate de cazuri de cancer (sursa: BBC). În China, unul din patru oameni moare de cancer, iar rata mortalităţii cauzate de această boală a ajuns la 80% la nivelul ţării, în ultimii 30 de ani. Cu ajutorul cetăţenilor, reporteri de investigaţie precum Deng Fei încearcă să creeze o hartă a acestor localităţi canceroase; proiectul a fost iniţiat în 2009 şi se dezvoltă cu ajutorul Google Maps.

 

Sursa: Discovery News

Foto: GBTimes


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger