China propune cel mai mare baraj hidroelectric din lume

0

Lobby-istii chinezi care sustin energia hidroelectrica propun inaltarea unui baraj urias in Tibet, in partea superioara a raului Yarlung Tsangpo, despre care spun ca ar putea economisi 200 de milioane de CO2, chiar daca ar starni conflicte in aval pe marginea resurselor de apa. Propunerea lor face parte dintr-un proiect extins cu surse de energie regenerabila in regiunea Himalaya.

„Acest baraj ar putea economisi 200 de milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare zi”, sustine pentru The Guardian Zhang Boting, secretar general adjunct al Societatii pentru Ingineria Hidroelectrica din China. „Nu trebuie sa ratam sansa celui mai mare proiect de reducere a emisiilor cu dioxid de carbon”. El afirma ca lumea are mare nevoie de acest proiect, in ciuda posibilelor conflicte pe care le-ar genera cu tarile din josul raului, India si Bangladesh, care se alimenteaza cu apa si electricitate din Yarlung Tsangpo – numele tibetan al fluviului Brahmaputra.

Zhang spune ca proiectul are cercetare in spate, dar ca nu a fost schitat nici un plan pentru configurarea lui. Cu toate acestea, scrie publicatia britanica, documentele postate pe site-ul unei agentii guvernamentale arata ca se ia in calcul o uzina hidroelectrica de 38 de gigawati, care ar urma sa fie cu mai mult de jumatate mai mare decat barajul hidroelectric Sanxia, de pe raul Yangtze, cea mai mare constructie generatoare de electricitate din lume in momentul de fata.

Uzina uriasa propusa de lobby-istii chinezi se numara printre alte peste 28 de baraje care sunt fie proiectate, fie completate, fie supuse discutiilor in China, potrivit specialistului tibetan in politici de mediu Tashi Tsering, de la Universitatea British Columbia, Canada.

Despre celelalte proiecte puteti citi aici.

Foto: Raul Yarlung Tsangpo/Flickr/Ssppeeeeddyy

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger