China, principala destinație a deșeurilor din Europa

0

Pe măsură ce populația lumii crește și consumul e tot mai mare, deșeurile devin o poblemă tot mai gravă. Peste 4 milliarde de tone de deșeuri municipale, industriale și altele sunt generate anual în toată lumea. Unde se duc?

Cuantificarea comerțului cu deșeuri din lume este foarte dificilă. Doar câteva țări monitorizează și anunță importurile și exporturile. Metodele de raportare diferă, de asemenea, de la țară la țară. În plus, există și un comerț ilegal cu deșeuri, care face monitorizarea și mai dificilă. În aceste condiții, piața globală a deșeurilor este estimată la 443 de miliarde de dolari pe an.

Principala destinație a deșeurilor este China, care, în 2010, a importat aproximativ 7,4 milioane de tone de plastic, 28 de milioane de tone de hârtie și 5,8 milioane de tone de oțel. Între 2000 și 2008, exporturile europene de deșeuri din plastic au crescut cu 250%, iar 87% din aceste exporturi au ajuns în China.

Acest lucru este provocat de legislația UE tot care obligă autoritățile locale și companiile să recicleze tot mai mult și să crească taxele de depunere la groapa de gunoi, exportarea deșeurilor devenind o opțiune mai ieftină. Olanda, Elveția, Belgia și Germania sunt cei mai mari exportatori de deșeuri din Europa, iar Italia, Franța și, în mod ironic, Germania sunt cei mai mari importatori, porivit unui raport al secretariatului Convenției Basel din 2003.

În ciuda legislației care interzice transportarea deșeurilor periculoase din UE în țări care nu fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, estimativ 250.000 de tone de deșeuri electronice merg spre Africa și Asia în fiecare an, sub pretextul că sunt donații.

Programul de mediu al ONU estimează că grupurile infracționale din domeniu câștigă în tre 20 și 30 de miliarde de dolari pe an, iar o inspecție a 18 porturi din Europa în 2005 a arătat că 47% din deșeurile destinate exportului erau ilegale.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger