China pregătește cel mai șmecher internet din lume

2

Internetul devine bătrân și începe să scârțâie din balamale, scrie Newscientist; pierde tot mai mult spațiu, într-un ritm rapid, și rămâne instabil la nivel fundamental. China, însă, a început să fabrice la nivel național un sistem online mai rapid și mai sigur, aflându-se cu mult în fața Occidentului la acest capitol.

Un raport publicat recent în jurnalul științific Proceedings of the Royal Society din Marea Britanie prezintă progresele făcute de China în dezvoltarea următoarei generații de internet la nivel național, care va funcționa la o scară mai largă decât orice întâlnit în Vest. Asiaticii vor umple două mari goluri din arhitectura internetului, depistate de un raport realizat de Institutul de Sisteme Complexe din New England, SUA.

Prima dintre ele este incapacitatea internetului de a bloca softurile dăunătoare; acestea se pot multiplica și răspândi de unele singure cu repeziciune pe internet, iar organizațiile pot face față doar atacurilor individuale. China a pregătit deja un sistem de apărare mai eficient decât cele existente până acum, una dintre cele mai importante realizări ale noii sale generații de internet fiind ceea ce se numește Source Address Validation Architecture (SAVA). Cele mai multe dintre problemele de securitate rezultă din incapacitatea de a autentifica adresele IP ale computerelor care încearcă să se conecteze la o rețea. SAVA rezvolă aceste probleme prin stabilirea unor puncte de control de-a lungul rețelei; acestea construiesc o rețea de computere de încredere care trebuie să se potrivească cu adresele lor IP, informațiile fiind blocate dacă computerul și adresa IP nu se potrivesc.

Cea de-a doua hibă este faptul că internetul rămâne fără spațiu. Standardul actual folosit pentru acordarea de spațiu computerelor se numește Internet Protocol Version Four (IPv4) și folosește un sistem de numerotare care are sub 4,3 miliarde de spații posibile. De ani de zile, inginerii lucrează la un nou standard – IPv6 -, menit să asigure un spațiu de 80.000 de trilioane de trilioane mai mare. Procesul este însă foarte încet, iar timpul se scurge în defavoarea lui: sloturile IPv4 urmează să se termine anul acesta în mai multe regiuni ale lumii. China s-a pregătit însă pentru această zi, având în vedere populația sa uriașă care vrea acces la internet, și are deja internet care funcționează sub IPv6, ca protocol nativ, ceea ce nu există încă nici în SUA. Citiți restul articolului pe Newscientist.


2 comentarii

  1. Ceva imi spune: nu te increde in China, care a blocat temporar accessul la Youtube si la Google. Si cu acest SAVA cu siguranta se va putea monitoriza orice pagina accesata si se va sti cine si cand a accesat-o.

    Cat despre ‘internetul ramane fara spatiu’, nu va impacientati, IPv4 nu se termina atat de repede pe cat se crede. Asa s-a crezut si acum cativa ani ca spatiul de adrese ipv4 se va epuiza pana in 2010.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger