Ştirile despre problemele Chinei cu poluarea sunt tot mai dese şi, din păcate, tot mai pesimiste. Calitatea aerului din această ţară tocmai a atins un record negativ: poluarea este de 20 de ori mai mare decât limita de siguranţă pentru sănătatea oamenilor, scrie site-ul Inhabitat, care citează publicaţia The Guardian.
Potrivit acestora, smogul dens învăluie părţi din nordul Chinei şi reduce foarte mult vizibilitatea, iar concentraţia de particule toxice din aer creşte alarmant. Aceste particule (numite PM 2.5) sunt foarte periculoase pentru că pot ajunge adânc în plămânii oamenilor, unde cauzează boli respiratorii grave. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte ca limită maximă a expunerii la aceste particule concentraţia de 25 de micrograme pe metru cub; în apropiere de Beijing, spre exemplu, această concentraţie a ajuns la peste 500 de micrograme pe metru cub.
Situaţia a pus autorităţile în stare de alertă – acestea au instituit un “cod portocaliu” privind calitatea aerului respirat. Principala cauză a acestei poluări este considerată utilizarea cărbunelui, la nivelul statului, pentru alimentarea sectorului industrial; o altă cauză este considerată şi prezenţa tot mai multor maşini pe străzi. Deşi a declarat “război” poluării şi a anunţat diverse măsuri menite să combată efectele tot mai grave asupra populaţiei ale acestui fenomen, China se confruntă, în continuare, cu scăderea calităţii aerului, după cum o arată şi datele de mai sus.
Mai multe detalii: The Guardian
Sursa şi foto: Inhabitat
Puteţi citi şi:
Harta creşterii emisiilor de dioxid de carbon, pe ţări, în ultimii 160 de ani
Smogul din India ucide recolte ce ar putea hrăni 94 de milioane de oameni
China va interzice, în maxim 6 ani, folosirea cărbunelui în Beijing
Un râu din China a devenit roşu, peste noapte
A fost inventat acoperişul care mănâncă smogul
Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijingului
Pungi cu aer curat, oferite locuitorilor unui oraș chinez extrem de poluat