China permite cuplurilor mai mult de un copil și închide lagărele

0

Comitetul legislativ principal al Chinei a aprobat, deocamdată formal, două schimbari esențiale: renunțarea la politica un-singur-copil și la lagărele de reeducare prin muncă.

Decizia a fost luată de comitetul legislativ la ultimul Congres al Poporului, conform Agenției de Presă Xinhua. Noile prevederi permit cuplurilor în care unul dintre parteneri nu au frați sau surori să crească doi copii; vechea legislație, adoptată acum mai bine de 30 de ani, nu permitea mai mult de un copil pentru fiecare cuplu, ca măsură împotriva suprapopulării.

Abolirea lagarelor de reeducare e o altă decizie reformatoare aprobată în zilele Congresului. Toți prizonierii aflați deja în lagăre vor fi eliberați. Oficialii chinezi spun că politica un-singur-copil a fost bună, contribuind la ieșirea din sărăcie a populației, dar noua situație demografică (din ce în ce mai mulți bătrâni și scăderea forței de muncă) cere o reformă. Lagărele de reeducare prin muncă au fost înființate în 1957, ca o metodă de a controla infractorii mărunți. În timp însă acestea au devenit un sistem abuziv de încarcerare. Criticii sistemului spun că desființarea lagărelor nu rezolvă problema încarcerărilor arbitrare (comitetele poliției pot da pedepse de pînă la 4 ani de închisoare fără proces).

La Congres s-a discutat și reducerea treptată a execuțiilor, China fiind campioana mondială a condamnărilor  la moarte.

Sursa: XINHUA

Puteți citi și:

Efectele politicii copilului unic în China

Lagărele anti-drog din Asia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger