China își dă termen cinci ani ca să scoată definitiv din uz becurile incandescente

0

Calcule recente ale Departamentului pentru Energie al SUA au arătat că nivelul de dioxid de carbon a crescut la nivel mondial cu 564 de milioane de tone metrice din 2009 până în 2010. În lumina acestor calcule, tot mai multe țări încearcă să economisească energie – una din căi fiind înlocuirea becurilor clasice, incandescente, cu led-uri sau becuri fluorescente.

 

China este una dintre țările care și-au fixat termen clar pentru scoaterea din uz a becurilor clasice. Astfel, autoritățile spun că în cinci ani vor reuși să ducă la capăt acest plan, pe tot teritoriul țării. În 2010, China a produs aproximativ 2.248 milioane de tone metrice de dioxid de carbon, lucru care a plasat-o pe un nedorit loc întâi în topul poluatorilor mondiali. Astfel că, pe măsura dezvoltării națiunii și a creșterii emisiilor de gaze de seră, oficialii încearcă să ”contraatace” acest impact asupra mediului prin măsuri menite să încurajeze energii regenerabile și consum moderat. Autoritățile chineze spun că 12% din electricitatea folosită de populație este pentru iluminat. Acestea speră ca prin înlocuirea becurilor să scadă procentul și, astfel, să mai reducă nivelul de poluare rezultat din obținerea energiei.

Prima etapă a planului începe în octombrie 2012, când China va stopa toate importurile și vânzările de becuri incandescente de 100 wati sau mai mari. Din octombrie 2014, toate becurile de 60 wati sau peste vor fi interzise. Faza a treia are loc în octombrie 2016, când orice bec de 15 wati sau peste nu va mai putea fi comercializat. Odată ce toate becurile sunt înlocuite, China estimează că își va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 48 de milioane de tone anual, iar economia de energie va fi de 48 de miliarde kilowati-ore pe an. În prezent, China este cel mai mare producător din lume de becuri incandescente. Despre ce se va întâmpla cu exportul acestor becuri, autoritățile chineze nu au spus încă nimic. Este posibil să fie în continuare vândute țărilor care le vor mai folosi. Tot China este și producătorul numărul unu în lume de becuri economice.

 

Sursa: About My Planet


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger