Chinezii consuma acum de doua ori mai multa mancare organica decat Japonia, una dintre tarile cele mai responsabile in privinta vietii sanatoase, fenomenul fiind intensificat de o serie de spaime recente precum boabe de cafea toxice, lapte si carne de porc contaminate, galuste ornate cu pesticide, pui tratat chimic sau folosirea tot mai raspandita a „uleiului de canal”. Piata mancarurilor organice din China a crescut de patru ori in ultimii cinci ani, ajungand in prezent la o valoare de peste 1 miliard de euro.
A devenit o practica curenta in China ca, pe timp de noapte, unii oameni sa scormoneasca retelele de canalizare in cautare de ulei folosit, pe care il filtreaza si il repun in comert. Guvernul chinez, care a anuntat in martie ca o zecime din uleiul produs in tara este reciclat si contine agenti cancerigeni, a promis ca va incerca sa opreasca aceasta practica, scrie The Telegraph, dar din moment ce nu exista vreo lege impotriva colectarii uleiului din canale, politia a eliberat pana acum toti suspectii.
In aprilie, un barbat a fost prins in miezul zilei scotocind dupa ulei in reteaua de canalizare din Zhengzhou, provincia Henan, si a recunoscut ca intentiona sa il vanda comerciantilor stradali pentru circa 35 de euro pe baril. „Nu exista nici o metoda de a impiedica intoarcerea acestui tip de ulei in lantul alimentar”, spune pentru publicatia britanica directorul unei companii chineze ce transforma uleiul de canal in biocombustibil. „Companii ca a noastra cumpara in jur de 10-20% din uleiul colectat din canale, dar cel putin 80% din el este reciclat”.
Dupa ce fenomenul a fost facut public, el a dat insa un boost afacerilor unor persoane ca Xie Lili, 25 de ani, care are un magazin online cu mancare organica si care spune ca, in ultima vreme, a avut loc o crestere uriasa a cererilor de saruri, uleiuri si condimente organice. „Volumul este de 10 pana la 15 ori mai mare. Oamenii s-au speriat destul de tare si prefera acum sa gateasca acasa”.
In Shanghai, unde pamantul arabil este putin si locuitorii sunt in numar de 20 de milioane, agricultorii folosesc pana la de patru ori mai multe pesticide decat este recomandat pentru a-si dezvolta recoltele. Intr-una din suburbiile asezarii, insa, ferma organica Duoli, intinsa pe 4.000 de acri, a fost fondata in 2005 si lasata necultivata timp de trei ani pentru a lasa timp pesticidelor sa paraseasca solul. In 2009, vanzarile sale au ajuns la o valoare de aprope 3,5 milioane de euro, iar mai-marii fermei se asteapta ca veniturile sa li se dubleze anul acesta.
Pentru a incuraja asemenea practici de fermierit sustenabil, guvernul din Shanghai a asigurat circa 16 milioane de euro din costurile de aproape 23 de milioane necesare pentru start-up-urile agricole si a trimis oameni de stiinta de la universitati locale pentru a dezvolta noi metode de fermierit.
Cu toate acestea, a durat un deceniu ca mancarea organica sa ajunga in cantitati mari in bucatariile chinezilor, si asta din cauza preturilor piperate chiar si pentru oamenii bogati. „Totodata, chinezilor le place sa aprecieze ce mananca dupa cum arata, iar mancarurile organice nu arata prea bine”, spune Wang Tao, directorul departamentului de control al calitatii din cadrul ferme organice Duoli. „Sunt pline de cocoloase si au gauri in ele”.
Foto: Flickr/Steve Nagata
3 comentarii
Pana la urma si apa e reciclata, asa ca de ce nu s-ar recicla (filtra) si uleiul!
uleiul e cancerigen, apa nu
eu maninc in continuare mincare anorganica.