In incercarea lor de a indeplini planurile trasate de la centru privind cresterea eficientei, unele orase din China recurg la masuri extreme: opresc livrarile de curent electric. Masura este una radicala si arata obstinatia Chinei de a ramane un important actor economic pe scena mondiala.
Fara televizor, internet sau aparate de aer conditionat. Semafoarele sunt si ele oprite. Nu e curent nici macar la spitale, in timp ce mancarea oamenilor risca sa se strice in frigidere. Cam asa se intampla la fiecare trei zile in unele orase chinezesti unde curentul este oprit cam 22 de ore pe zi in incercarea autoritatilor locale de a realiza obiectivele stabilite de regimul comunist privind cresterea eficientei energetice, relateaza The Guardian.
Mai sunt doar patru luni pana se incheie planul cincinal in baza caruia economia ar trebui sa devina cu 20 la suta mai eficienta energetic. Acest indicator, care masoara energia folosita in raport cu cresterea Produsului Intern Brut, este crucial pentru China, tara care vrea sa arate lumii intregi ca economia ei este pe deplin functionala si, in acelasi timp, ca isi aduce contributia la efortul general de reducere a emisiilor de gaze.
Numai ca in cazul Chinei acest lucru nu se intampla deloc usor. Dupa ce in primii ani, tara comunista reusise sa devina cu 14.4 la suta mai eficienta energetic, in ultima vreme au crescut cheltuielile cu proiectele de infrastructura, indeosebi cele care presupun consum masiv de otel si ciment. Iar asta inseamna ca desi China mentine un ritm inalt de crestere economica, consuma mult mai mult carbune decat isi doreste pentru fiecare nou produs sau proiect.
Constantand acest lucru, autoritatile comuniste au luat decizia radicala de a face economie cu orice pret, de aici opririle de curent electric din regiunile Zhejiang si Jiangsu, doua dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, unde numeroase intreprinderi au fost lasate pur si simplu in bezna pentru mai mult timp.
6 comentarii
Parca imi aminteste de ceva. Pasul urmator care este? Fara incalzire la iarna sau rationalizarea alimentelor?
Și la al câtelea pas ar veni “decembrie ’89” chinezesc, adică “explozia orezului” ?! 😉
Ce combinatie de super tehnologie cu ev mediu… Pai ce eficienta e aia in care li se strica mancarea in frigider ?
saracii chinezi..
Cine nu are viziune de conducator, nu intelege aceste masuri. Pentru ca libertatea pentru toti devine haotica si nu are nici un sens, noi romanii vrem sa fim lasati fara cenzura, eram si eu de aceasta parere, pana cand mi-am dat seama ca este ceva prostesc. Concluzie….? Pai libertatea absoluta care vi-o doriti voi nu este deloc buna, daca nu veti respecta niste reguli. Un conducator adevarat va intelege acest comentariu. Multumesc, la revedere.
3 termocentrale mari din China au poluat în 2009 cât toată Marea Britanie. Era puţin natural, cel care plăteşte muncitorii cu 30 de euro pe lună ca să iasă ieftin tricoul vândut cu 4 lei în magazin cu tot cu TVA, în niciun caz nu vrea să audă de filtre sau “carbon capture”, pentru el e pe… chinezeşte 😀
Aşteptăm cu interes oprirea căldurii şi gazelor pe timp de iarnă, raţionalizarea carburantului, golirea magazinelor de alimente şi promisiuni de mărire a salariului cu 200 de yuani 😀