China arde aproape aceeași cantitate de cărbune ca restul lumii împreună, arată noi date de la Agenția americană de infomații din sectorul energetic. Mai mult decât atât, consumul de cărbune în China va crește în continuare, în ciuda investițiilor masive în energii regenerabile și a creșterii gradului de conștientizare asupra poluării aerului.
Consumul global de cărbune în 2011, fără a lua în calcul China, a fost de 4,3 miliarde de tone, iar consumul Chinei a fost de 3,8 miliarde de tone, adică țara asiatică este responsabilă pentru 47% din tot cărbunele care se arde în lume. Consumul de cărbune în China a crescut cu peste 9% în 2011, continuându-și trendul ascendent pentru al 12-lea an consecutiv. La nivel global, consumul de cărbune a crescut cu 374 de milioane de tone, 87% din acest surplus revenind Chinei.
Cererea mare de cărbune din China este rezultatul unei creșteri de peste 200% în generarea de electricitate din 2000 până acum. Consumul de cărbune a crescut, în medie, cu 9% pe an în China între 2000 și 2010, mult mai mult ca la nivel global, 4%, sau ca în restul lumii, fără China, adică cu 1%.
Cărbunele este răspunzător deja pentru 20% din gazele cu efect de seră de la nivel global, fiind una dintre cele mai importante cauze ale schimbărilor climatice provocate de om. Motivul pentru care este atât de popular în China, dar și în restul lumii, este prețul foarte mic. Astfel că, deși cărbunele prezintă riscuri asupra sănătății umane și mediului, China și alte țări în curs de dezvoltare încă se bazează pe această sursă de energie.
sursa: eia.gov
foto: flickr / kevin dooley