China cauta combustibilul viitorului pe Luna

13

Regimul comunist de la Beijing are ambitii mari: isi doreste sa devina o forta spatiala dar si sa exploreze Luna in cautarea a ceea ce poate sa devina combustibilul viitorului. E vorba de helium-3, un element care pare ca va schimba modul de producere a energiei nucleare.

Saptamana trecuta Beijingul a lansat misiunea orbitala Chang’e-2, care isi propune sa pregateasca o viitoare aselenizare chineza, planificata pentru finalul anului 2013, relateaza agentia de presa DPA.

Chang’e-2 va ajunge in cinci zile pe orbita lunara si va ramane la circa 15 km fata de suprafata astrului, de unde va putea lua imagini extrem de detaliate, ce vor pregati viitoare aselenizari.

In plus, misiunea are ca obiectiv recoltarea de probe suplimentare de sol si obtinerea a cat mai multor informatii despre zacamintele de helium-3, un izotop ce va putea fi folosit in fuziunea nucleara in viitorul apropiat.

Oamenii de stiinta au studiat pana acum, inca din anii 1950, potentialul folosirii acestui izotop, numai ca rezervele existente pe Pamant sunt foarte reduse, ce circa 15 tone.

“In schimb, pe Luna exista helium-3 din abundenta, probabil milioane de tone, iar acest izotop va fi folosit la generarea de energie nucleara odata ce tehnologia se va imbunatati”, a declarat Ouyang Ziyuan, seful proiectului chinez de explorare lunara. “Luna va schimba probabil, in mod fundamental, modul in care generatiile viitoare vor produce energie”.

Tags:13 comentarii

 1. Vax albina, inca suntem departe de aceasta energie, inca nu putem scoate energie din H3 cu actuala tehnologie, deci de moment chiar daca am avea intr-un depozit in primaria lui Vanghelie numai H3 tot n-ar servi pt. ceva. cine isi imagineaza in viitorul apropiat ca vom face pe luna un santier cat canalul Dunare Marea Neagra fara oxigen, in conditii de temperatura extreme, este naiv. Ma tem ca vom termina petrolul cu mult timp inainte sa punem in practica asa nazdravanii.

  • aha
   de aia progreseaza umanitatea, ca e plin de carcotasi, mediocrii, semi-docti, neica nimeni si care nu sunt in stare sa gandeasca in perspectiva …. indivizi cam asa ca tine 🙂

   • Multi-doctule

    Crezi ca daca ar fi fost rost de ceva SUA si Rusia ar fi asteptat cuminti China sa apara cu rachetutzele lor? Fara sa incerc sa minimizez realizarile Chinei sunt cu vreo 50 de ani in urma SUA. Si cu vreo 200 inaintea Romaniei.

    Insa un titlu ca “China cauta combustibilul viitorului pe Luna” mi se pare o mare fantezie. China, SUA, Rusia, Romania, Nigeria si toti restul cauta combustibilul viitorului oriunde, inclusiv pe fundul oceanelor. Povestea asta e despre programul lor spatial destul de rudimentar. Think.

 2. Ca apoi sa constate ca nu mai “sta pe cer” datorita golirii de Heliu. Tipic oamenilor, sa devasteze Terra si apoi celelalte planete numai ca sa poata avea motoare propulsate de combustibili fosili. Jos bicicletele, jos Humancar.
  Invazia umana in Cosmos trebuie facuta distructiv!
  In fond multe popoare au fost expansioniste.
  Mai bine s-ar muta jumatate din chinezi pe Luna.

   • Toti stim ca luna graviteaza in jurul Terrei, ..datorita heliului .. 😛
    Daca chinejii extrag heliul, apoi atunci nu cade Luna in ograda mea pe bostanii aia mari si frumosi?
    Apoi cum sa nu me ienervez dom-le draga?
    Cine-mi plateste bostanii?
    Igen?

    PS S-a constatat ca Luna este singura planeta care se raceste, in timp ce toate celelalte se incalzesc.

 3. Stirea e corecta. Americanii vor porni din nou programul debarcarilor pe luna in scurta vreme. He-3 e cel mai bun gaz pentru reactoarele de fuziune rpdv al randamentului energetic. In scoarta Lunii este inmagazinat din belsug deoarece este generat sub actiunea radiatiilor solare prin rp-process (rapid proton capture process) asupra deuteriului.

  Chinezii stiu ca fuziunea e viitorul asa ca nu strica sa-si miste si ei fundul pana pe luna, ca doar au ambitia sa fie primii nu?

 4. In sfarsit un motiv sa intrerupem razboaiele ce se duc pentru petrol si sa ne apucam de explorat spatiul. Asta da veste.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger