China blochează accesul la pământurile rare pentru a umfla preţurile

1

Chiar dacă China deţine doar 30% din pământurile rare ale lumii, se bucură de un monopol pe care restul lumii se chinuie să-l deturneze. Printr-o mişcare insidioasă de business, China s-a gândit să îşi consolideze poziţia şi să crească preţurile blocând toate vânzările către cumpărători de top precum SUA, Japonia şi Europa timp de o lună.

Statul asiatic se va folosi de această perioadă şi pentru a-şi consolida diversele afaceri cu pământuri rare şi a cumpăra mai multe materiale. În momentul de faţă, circa 60% din rezervele de pământuri rare din ţară sunt controlate de o singură companie – Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth. Aceasta a fost creată în mod artificial şi listată ca şi companie de stat, China forţând 35 de companii locale să se lase absorbite de ea sau să dispară.

Analiştii citaţi de AP spun că planul Chinei are mari şanse de funcţionare. Preţurile la pământurile rare scăzuseră în ultima vreme, un trend pe care China doreşte să-l deturneze, la care se adaugă şansa statului asiatic de a-şi întări industria de magneţi din pământuri rare, o afacere mult mai profitabilă decât vinderea materialelor brute.

Sursa: Popular Science

Foto: Wikipedia


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger