China are emisii de CO2 mult mai mari decât cele declarate oficial

0

Potrivit unui raport publicat de The New York Times, China nu a fost tocmai corectă în privinţa declarării cifrelor exacte legate de emisiile sale de gaze de seră, iar marja de “eroare” nu este tocmai mică. Raportul spune că se estimează că statul chinez arde cu 17% mai mult cărbune decât recunosc oficialii.

“Datele prezentate vor avea un impact major”, a declarat Yang Fuqiang, consilier al Natural Resources Defence Council, citat de publicaţia amintită. “China este un emiţător şi mai mare de gaze de seră decât se credea până acum. Astfel se explică extrem de proasta calitate a aerului din China. Sperăm că dezvăluirea va face ca liderii lumii să considere problema una cu adevărat serioasă”, a mai spus consilierul. Raportul a fost publicat la începutul lunii, aşadar, cu puţin timp înaintea conferinţei ONU pe teme de mediu care se va desfăşura la Paris începând din 30 noiembrie.

Cum au apărut noile informaţii, în condiţiile în care China menţine un control strict al acestui tip de date? Se pare că fac parte dintr-o statistică anuală energetică publicată fără prea mult tam-tam în China, de către agenţia naţională de statistică. Documentul arată că, în China, consumul de cărbune a fost subestimat încă din anul 2000, dar mai ales în ultimii ani. În lumina noilor date, se adaugă aproximativ 600 de milioane de tone la consumul anual de cărbune al Chinei din anul 2012 încoace. Oamenii de ştiinţă chinezi nu au negat informaţia, ci au spus că este necesar ca datele să fie aduse la zi, iar bazele de date ale agenţiilor internaţionale să fie ajustate, conform noilor informaţii. “Este tulburător pentru că multe previziuni şi angajamente sunt bazate pe datele anterioare acestei statistici”, consideră Lin Boqiang, director al China Centre for Energy Economics Research la Universitatea Xiamen.

Sursa şi foto: Science Alert


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger