China are 2 milioane de angajați în ”poliția Internetului”

0

Potrivit Beijing News, în China există circa două milioane de oameni a căror meserie este supravegherea activității online a cetățenilor chinezi. În condițiile în care numărul exact al celor angajați să-i supravegheze pe ceilalți a fost multă vreme un subiect de speculație, presa de stat de la Beijing susține că e nevoie de toți acești ”polițiști ai Internetului” pentru a monitoriza postările de pe blogrui și din rețele sociale, precum și termenii introduși în motoarele de căutare.

 

china-internet-police

 

Membrii acestei ”poliții ale Internetului” sunt angajați, afirmă iarul de la Beijing, fie de instituțiile statului responsabile cu propaganda, fie de firme comerciale, însă în ciuda numărului mare de ”cenzori”, autoritățile nu pot preveni întotdeauna postarea comentariilor considerate nedezirabile de către guvern.

În ultimii ani, cenzura în mediul digital a devenit mult mai aspră în China, interzicându-se, printre altele, accesul pe Twitter și Facebook, instrumente de comunicare esențiale în revoltele din Orientul Mijlociu, începând cu 2010. Anul trecut, site-ul publicației The New York Times a fost blocat, după ce a făcut publice informații despre corupția în guvernul Chinez, oferind dovezi că rudele fostului premier Wen Jiabao deținuseră bunuri în valoare de 2,7 miliarde de dolari. În ultimele luni însă, cenzura s-a răsfrânt și asupra rețelelor sociale naționale, printre care popularul serviciu de microblogging Sina Weibo.

Totodată, potrivit Phys Org, sute de oameni au fost arestați pentru diseminarea online a unor ”zvonuri nefondate”, iar bloggerii cu milioane de follower-i au primit avertizări repetate, prin care li se impune să aprobe exclusiv comentarii favorabile. Curtea Supremă a anunțat recent că utilizatorii de Internet ar putea primi pedepse de până la trei ani în închisoare pentru împărtășirea informațiilor ”calomnioase” în mediul online, dacă respectivul conținut are peste 5.000 de vizualizări sau este dat mai departe de peste 500 de ori. În prezent, China are peste 500 de milioane de utilizatori activi, constituind cea mai numeroasă populație de ”netățeni.”

Sursa: PhysOrg

Foto: ningboguide.com

 

Puteți citi și: 

Amenințat de protest, guvernul turc angajează 6.000 de oameni să combată criticile din rețelele sociale

Eroi de tip nou: luptătorul împotriva postacilor. Gherila virtuală


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger