China ar urma să-și depășească obiectivele climatice pentru 2020

0

Deși locuitorii săi se confruntă în continuare cu niveluri ridicate de poluare, China a înregistrat progrese mari în ceea ce privește trecerea la energie regenerabilă și renunțarea la cărbune (care asigură în continuare două treimi din energia pe care o produce), oficialii săi anunțând că statul asiatic își va depăși obiectivele privind reducerea emisiilor cu efect de seră, scrie Newscientist. Potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, capacitatea țării de a produce energie eoliană și solară a crescut anul trecut cu 74%, respectiv 34% față de 2014. În același timp, consumul de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, a scăzut cu 3,7%, iar importurile cu 30%.

Aceste cifre susțin afirmațiile făcute luna trecută, în Hong Kong, de Xie Zhenhua, negociatorul Chinei la summitul ONU pe schimbări climatice din Paris, care a spus că țara „va depăși cu mult” obiectivul său de reducere a emisiilor cu efect de seră, calculate în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor, cu 40-45% față de nivelurile din 2005, fixat pentru 2020. În condițiile în care China emite aproape o treime din volumul total de dioxid de carbon din lume, acest progres ar putea aduce o mare contribuție la eforturile de limitare a creșterii temperaturii globale la maxim 2 grade Celsius, obiectiv convenit la Paris.

„Instalațiile eoliene declarate oficial de China în 2015 au înregistrat un record global fără precedent de 32,5 gigawați”, spune Tim Buckley, de la Institutul pentru economie și analiză financiară în domeniul energiei, o firmă de consultanță din Cleveland, SUA. În 2014, capacitatea Chinei în materie de energie eoliană era de 20,7 gigawați, precizează acesta. Cele mai noi cifre arată că „energia verde”, o combinație între energia hidroelectrică, cea eoliană, cea solară și gaze naturale, asigură în prezent 18% din volumul de energie al țării, cu 5% mai mult față de 2011. „Ne aflăm în punctul în care aceste tehnologii pot concura direct cu gazele și cu cărbunele la preț, ceea ce înseamnă că această creștere urmează să fie accelerată”, spune Maf Smith, directorul adjunct al RenewableUK, aosciația care reprezintă producătorii de energie eoliană și hidraulică.

Anul trecut, scrie Mother Jones, o firmă chinezească a ajuns în fruntea clasamentului global privind producția de energie eoliană – Xinjiang Goldwind Science & Technology, care produce turbine eoliene, ar fi instalat turbine cu o capacitate de 28,7 gigawați în 2015 –, iar companiile chinezești sunt deja lideri globali la producția de energie solară. Anul trecut, investițiile statului asiatic în energie verde le-au depășit pe cele ale Statelor Unite, Marii Britanii și Franței la un loc. China are deja cele mai mari instalații de turbine eoliene din lume. Unii analiști spun însă că această creștere a capacității de a genera energie eoliană ar putea duce la supraproducție, ceea ce ar face industria mai puțin profitabilă, în ciuda eforturilor guvernamentale.

Luna aceasta, China urmează să-și lanseze planul economic pentru următorii cinci ani, moment în care se va vedea cât de serioase sunt eforturile sale în combaterea emisiilor poluante. În ciuda progreselor în materie de energie verde, statul asiatic este în continuare cel mai mare emitent de emisii cu efect de seră din lume, iar cărbunele este încă responsabil pentru două treimi din consumul său de energie. Recent, China a anunțat că va închide anul acesta 1.000 de fabrici alimentate cu cărbune, o inițiativă menită să reducă surplusul de cărbune produs de statul asiatic (estimat la circa 2 miliarde de tone) și să contribuie la măsurile de combatere a crizei poluării. În total, producția de cărbune a Chinei se va reduce cu 60 de milioane de tone doar anul acesta, fiind prevăzută cifra de 500 de milioane pentru următorii trei-cinci ani.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger