Ca răspuns la criticile tot mai intense privind cererea de fildeş din China care alimentează braconajul elefanţilor şi rinocerilor, în special, administraţia chineză a anunţat că va impune un embargo de un an pe importul produselor din fildeş.
Cererea crescută de fildeş de pe piaţa chineză, cea mai mare din lume pe acest segment, a decimat populaţia de elefanţi africani: câte un elefant ese ucis la fiecare 15 minute pentru colţii săi din fildeş, meniţi să ajungă la cumpărătorii chinezi, în special. Unele grupuri pentru protecţia vieţii sălbatice au lăudat anunţul făcut de China, numindu-l un prim pas în direcţia bună, altele îl critică, spunând că este “praf în ochi” şi că nu rezolvă, la modul real, problema cererii de fildeş de pe piaţa chineză.
Anunţul a fost făcut săptămâna trecută pe site-ul State Forestry Administration din China (Administraţia pădurilor) şi spune că embargoul se referă exclusiv la produse din fildeş (sculpturi din fildeş, mai exact) şi va fi instituit până la data de 26 februarie 2016. Potrivit unui oficial chinez citat de publicaţia The New York Times (ca sursă anonimă), embargoul ar fi fost implementat pentru a permite autorităţilor să evalueze eficienţa unei astfel de măsuri în ceea ce priveşte protecţia elefanţilor africani.
Cum anume va fi implementat embargoul rămâne o reală problemă pentru specialişti. China are o rezervă largă de fildeş în acest moment, astfel că produse din această materie primă ar putea în continuare să ajungă, legal, pe piaţă, chiar sub embargoul privind importurile. În anul 2008, CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) a permis Chinei să cumpere 68 de tone de fildeş african, după ce guvernul chinez susţinuse că legalizarea comerţului intern cu fildeş va salva elefanţii, pentru că va oferi fildeş, legal, la un preţ controlabil; măsura a eşuat “spectaculos” şi preţul fildeşului s-a triplat în ultimii patru ani.
Astfel, spun experţii, fără un embargo şi pe comerţul intern cu fildeş, apetitul pieţei chineze pentru această materie primă va continua să existe şi chiar să crească. Asta ar putea duce la eşuarea măsurii recent anunţate şi la eşuarea intenţiei de protecţie a elefanţilor. Totodată, oficialii de la Beijing ar putea folosi rezultatul embargoului pentru a redeschide discuţia privind comerţul internaţional cu fildeş. Mai sunt mulţi paşi de făcut pentru ca dorinţa oamenilor de a avea fildeş să fie eradicată, consideră specialiştii în viaţă sălbatică, iar până când această dorinţă va continua să existe, elefanţii vor continua să moară.
Sursa şi foto: The New York Times, IH
Puteţi citi şi:
VIDEO Legătura dintre terorism şi braconajul elefanţilor
Studiu: 100.000 de elefanţi, ucişi în trei ani din cauza cererii crescute de fildeş
Un elefant a plâns după ce a fost eliberat din lanţurile în care a fost ţinut 50 de ani
Statul american New York a interzis comerţul cu fildeş şi cornuri de rinocer
30 de tone de fildeş capturate de la braconieri, distruse la Hong Kong
Belgia şi-a distrus rezervele de fildeş, în sprijinul luptei contra traficului cu viaţă sălbatică
Prima fatwa emisă împotriva traficului cu viaţă sălbatică
Franţa îşi arde stocurile de fildeş
Câini dresaţi să descopere contrabanda cu fildeş de elefant şi cornuri de rinocer