China: Amendă de 12 milioane de dolari pentru o companie poluatoare şi închisoare pentru unii angajaţi

0

Un tribunal din estul Chinei a decis sancţionarea unei companii producătoare de erbicide cu o amendă de circa 12 milioane de dolari (75 milioane yuani), pentru decantarea apei reziduale în râuri. Totodată, pentru poluarea apelor, tribunalul a decis şi trimiterea la închisoare a unora din angajaţii companiei.

 

DirtyStream

 

Jinfada Biochemical Co. este un mare producător de glifosat, controversatul ingredient al mai multor erbicide, printre care şi RoundUp, produs de Monsanto. Acest ingredient a fost catalogat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept posibil cancerigen – mai exact, ar putea provoca limfom de tip non-Hodgkin, iar Sri Lanka a interzis săptămâna trecută importul oricărui erbicid care conţine acest compus.  Jinfada este cel mai mare poluator din provincia Zhejiang, una dintre cele mai prospere, dar şi cele mai poluate provincii chineze.

În urma noului angajament al Chinei de a combate poluarea, curţile de justiţie au început să sancţioneze sever marii poluatori, astfel încât, în decembrie 2014, un tribunal din provincia Jiangsu a obligat şase companii să plătească o amendă de 160 de milioane de yuani pentru deversarea reziduurilor în râuri, aceasta devenind cea mai mare amendă înregistrată în China, pentru o infracţiune legată de mediu. În aprilie 2015, oficialii pe probleme de mediu de la Beijing au amendat furnizorul de cartofi prăjiţi ai lanţului de restaurante McDonald’s cu 3,8 milioane de yuani, tot pentru deversarea reziduurilor în râuri – cea mai mare amendă din istoria Beijingului, într-o cauză de mediu.

În cazul Jinfada, tribunalul a constatat că această companie angajase patru companii neautorizare pentru a deversa 35.000 de tone de deşeuri periculoase în râuri şi pârâuri. Procesul împotriva producătorului de erbicide a fost îndelungat, în condiţiile în care compania a beneficiat de serviciile a 15 avocaţi, însă până la urmă acesta s-a soldat cu o amendă de 75 de milioane de yuani pentru Jinfada şi cu o amendă de 4 milioane, pentru companiile contractate. 18 dintre acuzaţi au fost trimişi la închisoare, pedepsele variind între 17 luni şi 6 ani.

Sursa: Associated Press


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger