China adună mare parte din organele pentru transplant de la prizonieri executaţi

0

Huang Jiefu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din China, care s-a ocupat de sistemul transplantului de organe până în martie, când a ieşit din funcţie, a recunoscut în mai multe rânduri că mare parte din organele folosite pentru transplant în China provin de la prizonieri executaţi, scrie The Atlantic. Huang a fost şi co-autorul unui articol din The Lancet în care estima că 65% dintre transplanturile din China sunt realizate cu organe de la donatori decedaţi, dintre care 90% ar proveni de la prizonieri executaţi. Guvernul chinez a susţinut multă vreme că organele prizonierilor sunt folosite cu consimţământul acestora sau al familiei.

 

 

În martie, Ministerul Sănătăţii şi Crucea Roşie din China au lansat un sistem naţional de donare de organe similar cu cel al Staelor Unite, după o perioadă de testare de trei ani. În aceşti trei ani, la cele 164 de spitale înscrise în program, doar 659 de oameni au donat 1.804 de organe importante, în timp ce numărul organelor donate de prizonierii executaţi este de câteva ori mai mare. The Atlantic scrie că dacă prizonierii şi-ar da tot timpul consimţământul pentru organele donate, cum a susţinut Ministerul Sănătăţii, atunci prizonierii ar fi mai predispuşi decât populaţia generală să doneze organe, ceea ce nu e plauzibil.

Chinezii au o încredere slabă într-un sistem pe care îl consideră nedrept, iar unii din ei cred că organele nu ajung la oamenii care au nevoie de ele, ceea ce îi împiedică să le doneze. În acest context, filialele Crucii Roşii din provinciile Jiangsu şi Guangdong le-au cerut spitalelor să plătească 16.300 de dolari pentru fiecare donaţie de organe. Iar guvernul chinez a promis că-şi va reduce dependenţa de transplanturile cu organe provenite de la prizonieri. Având în vedere slaba încredere a chinezilor în sistemul de donare, nu se ştie însă dacă va reuşi să atingă acest obiectiv. Aflaţi mai multe detalii pe The Atlantic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger