China, acuzată de şantaj climatic cu gaze cu efect de seră periculoase

0

China ameninţă că va elibera în atmosferă gaze cu efect de seră super puternice dacă Europa îi va bloca accesul la certificatele de carbon anul viitor. Este vorba de gazul industrial hidrofluorocarbon-23 – o tonă de aşa ceva are acelaşi impact ca 11.700 de tone de CO2.

Mare parte din certificatele de carbon în valoare de 6 miliarde ale Chinei au fost destinate să împiedice uzinele să elibereze acest gaz, însă Uniunea Europeană crede că aceste offset-uri sunt prea costisitoare şi costă de 70 de ori mai mult din moment ce firmele care le primesc le folosesc pentru a distruge hidrofluorocarbonul în incinta uzinelor. China spune că dacă offset-urile dispar, producătorii vor tăia costurile eliberând pur şi simplu aceste gaze.

“A încerca să forţezi ţările să irosească miliarde pe offset-uri false, care sporesc de fapt generarea de gaze cu efect de seră, înseamnă şantaj”, a spus amuel LaBudde, organizator de campanii la Agenţia pentru Investigarea Mediului, o organizaţie internaţională independentă. “China nu este o victimă în acest caz, iar o ordine mondială sensibilă la schimbările climatice nu poate fi predicată pe baza unei lăcomii lipsită de căinţă”.

Sursa: Grist

Foto: Flickr / Angelo Gonzalez


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger