Chimiștii au găsit secretul pentru cele mai gustoase roșii

2

E, din păcate, binecunoscut faptul că roșiile pe care le cumpărăm de la supermarketuri nu au niciun gust. Deși arată foarte bine, fiind special concepute astfel încât să reziste transportului pe distanțe lungi, gustul fad este un aspect asupra căruia specialiștii s-au hotărât să lucreze. Așa se face că horticultorii de la Universitatea din Florida au invitat peste o mie de oameni să deguste 100 de specii de roșii, pentru a descoperi rețeta tomatelor perfecte.

 

”O mare problemă a roșiei moderne comericale este faptul că cei care o cultivă nu sunt plătiți să producă roșii cu gust bun. Ei sunt plătiți doar să facă anumite cantități de roșii, pe care să le pună în cutii,” spune Harry Klee, unul dintre coordonatorii proiectului de la University of Florida, citat de revista Wired.co.uk.

Echipa americană a calculat astfel componența chimică a circa 100 de specii de roșii, pe care apoi le-a supus unei masive degustări: 13 echipe de câte 100 de persoane au testat apetisantele fructe, notând gustul fiecărei specii în parte. Având aceste date obținute prin crowdsourcing, specialiștii au putut analiza ce zaharuri, acizi și alte componente care dau aroma roșiilor sunt preferate de publicul larg. La finalul experimentului, Klee a declarat entuziast: ”Acum știm exact ce trebuie să facem pentru a repara roșia defectă,” precizând că întreaga chimie a gustului trebuie regândită.

Următorul pas este găsirea unor modalități prin care se pot transfera componentele chimice respective în speciile de roșii comerciale, pentru a produce specii mai gustoase și mai rezistente la boli decât cele nesupuse tratamentelor chimice.

 

 

Sursa: Wired.co.uk

Foto: Pcdesktopwallpaper.com

 


2 comentarii

  1. Rahat. “Rosiile” alea din supermarket au gustul ala pentru ca sunt culese verzi si colorate chimic, precum sunt gazate bananele la destinatie. Pentru ca in fructele necoapte nu se dezvolta bacterii si nici insectelor nu le plac, avand zero zaharoza si implicit nu dau energia necesara vietii. Oricat le-ar gaza, colora, si mai nou adauga chimicale pentru a le drege gustul, valoarea lor nutritiva e zero dar pericolul cancerigen creste exponential prin noile chimicale. Adica, pe scurt, rahat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger