Chimicalele toxice folosite pentru haine de unele din cele mai mari mărci vestimentare

0

O nouă anchetă Greenpeace scoate la iveală faptul că numeroase brand-uri importante de haine folosesc substanţe toxice, unele dintre ele provocând dereglări hormonale sau având efect cancerigen. Alături de Zara, unde s-au constatat printre cele mai grave încălcări ale normelor de siguranţă, pe listă mai figurează mărci ca Armani, Benetton, Calvin Klein, Diesel, Esprit, Levi Strauss şi Victoria’s Secret.

 

greenpeace-zara-toxic-threads-1-537x402

 

Anul trecut, Greenpeace a achiziţionat 141 de obicete de îmbrăcăminte, de la pantaloni, tricouri şi rochii, până la lenjerie intimă, de la magazine autorizate din 29 de ţări şi regiuni. Hainele, realizate atât din fibre naturale, cât şi din fibre sintetice, au fost apoi testate în laboratoarele Universităţii din Exter, Marea Britanie, şi în laboratoare independente din diferite colţuri ale lumii, iar substanţele descoperite în ţesături au fost catalogate drept toxice şi foarte toxice, în ceea ce priveşte efectul asupra mediului şi asupra sănătăţii.

Circa două treimi din mostrele analizate conţineau ethoxylat nonylfenol (NPE), o substanţă care, ajunsă în mediu, se descompune în nonylfenol (NP). Acesta din urmă este cunoscut pentru perturbările hormonale pe care le cauzează în rândul populaţiilor de peşti şi al altor organisme acvatice şi este catalogat, potrivit noilor politici europene pentru protejarea apelor, drept “substanţe periculoase prioritare.” De asemenea, s-a constatat recent că NP-ul se poate acumula şi în ţesuturile umane.

Totodată, au fost descoperite în materialele hainelor cantităţi serioase de ftalaţi, susbtanţe folosite pentru a face materialele sintetice mai uşor pliabile. Cele 31 de mostre de materiale realizate cu ajutorul plastizolului conţineau ftalaţi, substanţe interzise de Statele Unite în confecţionarea majorităţii hainelor, precum şi în fabricarea diferitelor produse pentru copii, în urma unor descoperiri legate de influenţa lor asupra unor anomalii reproductive şi de efectul cancerigen. Printre anomaliile reproductive corelate cu folosirea ftalaţilor se numără atrofia testiculară şi reducerea calităţii spermei. Două dintre obiectele vestimentare de la Zara conţineau amine cancerigene, rezultate în urma folosirii unor coloranţi AZO. Anumiţi astfel de coloranţi, derivaţi din benzidină, au fost intezişi în anii ’80 în majoritatea ţărilor industriale occidentale, dată fiind corelarea lor cu forme de cancer ale vezici urinare.

 

greenpeace-zara-toxic-threads-2

 

“Rezultatele testelor scot la iveală cantităţile uriaşe de chimicale pe care aceste brand-uri le deversează în China şi în alte ţări aflate în curs de dezvoltare, unde sunt fabricate aceste produse şi unde reglementările sunt vagi,” arată Li Yifang, unul din coordonatorii campaniei Greenpeace din Asia de Est. “Fiind cei mai mari retaileri de fashion ai lumii, companiile ca Zara nu au încotro şi trebuie să-şi schimbe numaidecât practicile, nu numai pentru binele consumatorilor, ci şi pentru comunităţile afectate de furnizorii lor iresponsabili.” În fiecare an, în lume se produc circa 80 de miliarde de obiecte de îmbrăcăminte, exhivalentul a peste 11 obiecte pentru fiecare locuitor al planetei. Volumul din ce în ce mai mare de haine fabricate, cumpărate şi aruncate are un efect semnificativ asupra mediului, dar şi asupra sănătăţii.

Greenpeace spune însă că acest bilanţ se poate schimba, dând drept exemplu firme de haine care au decis să elimine toate substanţele chimice toxice din procesul lor de producţie, până în 2020. Până acum, Adidas, Nike şi brand-ul chinez Li-Ning şi-au anunţat intenţiile de a elimina substanţele periculoase, iar de curând alte firme, printre care C&A, H&M, Puma şi Marks & Spencer au declarat că vor să urmeze la rândul lor acest proces de “dezintoxicare.”

Sursa: Ecouterre

Puteţi citi şi:

Sute de femei leşină în fabricile care produc haine pentru brand-uri celebre

FOTO Victimele modei

VIDEO Ce impact are un tricou asupra mediului

VIDEO Trei bloggeri de modă, trimişi să lucreze într-o fabrică de confecţii din Cambodgia

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger