Chimicalele care fac sucurile maro cauzează și cancer?

0

Sucurile carbogazoase dulci și bogate în calorii au fost asociate cu obezitatea și cu alte probleme de sănătate, fiind periculoase în special pentru copii, care le pot consuma în neștire fără să se simtă sătui. Apoi sunt și problemele cu dinții. Însă aceste sucuri nu implică doar apă, sirop de porumb și carbonatare – o doză de Coca Cola sau una de Pepsi conțin și aditivi chimici pentru aromă și culoare. Iar un grup american pentru sănătate publică susține că acești aditivi sporesc riscul oamenilor de a dezvolta cancer.

Grupul Center for Science in the Public Interest (CSPI), pus în slujba consumatorilor americani, a înaintat o petiție către Food and Drug Administration (FDA) pentru a interzice „colorantul caramel” folosit la Coca Cola, Pepsi și la alte sucuri carbogazoase pe motiv că substanețele chimice din spatele ei ar fi cancerigene. CSPI susține că tenta maronie, despre care spune că nu are nimic de-a face cu caramelul, în ciuda numelui său, este obținută din reacția siropului de porumb cu amoniac și sulfiți la presiuni și temperaturi ridicate.

Aceste reacții generează chimicalele 2-metilimidazol și 4-metilimidazol, pe care studiile guvernamentale le-au clasat ca fiind responsabile pentru cancerul pulmonar, pentru cel hepatic și pentru cel tiroidian. „Este un risc mic, dar totuși semnificativ, și este genul de problemă de care ar trebui să se ocupe agențiile guvernamentale”, spune Michael Jacobson, director executiv al grupului CSPI, pentru publicația Time.

Un studiu din 2007, realizat în cadrul Programului Național de Toxicologie din SUA, a descoperit „dovezi clare” între activitatea cancerigenă a chimicalei 4-metilimidazol și tumorile pulmonare înâlnite la șoareci. Statul California a decretat la rândul său că această substanță este canerigenă și se află în plin proces de trasare a unor norme prin care alimentele și băuturile care conțin cantități semnificative din această substanță să poarte avertismente legate de cancer. Potrivit leguitorilor din statul California, o doză de 16 micrograme pe zi atrage cu sine un ris semnificativ. Având în vedere că se folosesc 130 de micrograme la fiecare 340 de grame de suc și că americanii consumă, în medie, în jur de 400 de grame pe zi, atunci ar însemna că majoritatea populației este supusă riscurilor.

Drept urmare, CSPI a înainte o petiție către FDA pentru schimbarea numelui sau interzicerea chimicalelor folosite la sucuri sau alte alimente sau cel puțin pentru introducerea unor etichete de avertisment. Industria sucurilor a ripostat. Asociația producătorilor de băuturi din SUA (American Beverage Association) a respins afirmația că 4-metilimidazol impune un risc asupra sănătății umane pe motiv că nu există dovezi clare. Nici o altă agenție regulatoare de pe glob nu a stabilit asta, susțin reprezentanții ei. În California, o serie de grupuri aparținând industriei, printre care și American Beverage Association, au intentat procese împotriva regulatorilor de stat pentru a bloca eforturile de listare a acestei substanțe ca fiind cancerigenă.

Un purtător de cuvânt al FDA a declarat că agenția va evalua potențialele riscurilor asupra oamenilor care se expun celor două chimicale prin consumul ingredientului caramel și va stabili ce acțiuni de reglementare se impun. Însă a precizat că studiile au fost realizate pe rozătoare și că nivelul de expunere l-a depășit cu mult pe cel al oamenilor care consumă astfel de sucuri în mod regulat. Totodată, cele două chimicale nu au fost incluse pe lista substanețelor canerigene a Programului Național de Toxicologie, în ciuda concluziei că au existat „dovezi clare” ale asocierii dintre 4-metilimidazol și cancerul la animale.

Citiți și:

Etichetarea caloriilor nu are efect asupra alegerii alimentelor

Se strică sau nu produsele de tip fast food

De unde ne vin ouăle: 85.000 de găini moarte după prăbușirea unei clădiri

Foto: Flickr/reggie35


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger