Chile renunţă la un mega-proiect hidroelectric în favoarea vieţii sălbatice din Patagonia

0

Guvernul din Chile a respins un controversat proiect hidroelectric, HidroAysén, invocând problemele de mediu ridicate de realizarea proiectului. Acesta ar fi însemnat construirea a cinci baraje uriaşe într-o regiune din Patagonia, care ar fi afectat iremediabil ecosistemul sensibil de acolo.

 

 

Iniţial, proiectul HidroAysén a primit o undă verde de principiu, în anul 2011, din partea fostului guvern al statului Chile. Însă preşedintele recent ales al ţării, Michelle Bachelet, a solicitat administraţiei pe care o conduce să revizuiască proiectul. După o discuţie de trei ore care a avut loc acum două zile, ministrul Mediului, Paul Badenier, a anunţat: “S-a luat decizia să acceptăm poziţia comunităţii şi să invalidăm actul care a aprobat proiectul, drept urmare acesta este declarat respins din acest moment”. Deşi coordonatorii proiectului ar putea contesta decizia guvernului, succesul proiectului pare extrem de improbabil în condiţiile în care, de şapte ani încoace, acesta a întâmpinat o serie de proteste susţinute din partea societăţii civile şi a comunităţilor locale din regiune.

Proiectul de 8 miliarde de dolari a fost promovat drept o soluţie prietenoasă cu mediul pentru a veni în întâmpinarea nevoilor energetice în creştere ale statului Chile. În prezent, ţara este importator de energie, ceea ce ridică mult costurile, pentru consumatori şi pentru industrie. HidroAysén promitea să ridice producţia de curent a ţării (în prezent de 17.500 MW anual) cu încă 2.750 MW, dar promisiunea aceasta venea cu costul unor distrugeri imposibil de recuperat: inundarea a 5.900 de hectare de zonă sălbatică (terenuri virgine din Patagonia, aflate pe marginile unui râu), plus construirea unei linii de transmisie de 2.000 de kilometri, care să aducă energia în zona de nord a ţării, unde este concentrată majoritatea populaţiei şi unde se desfăşoară principalele activităţi miniere.

Proiectul era susţinut de întreprinzători din Chile şi Spania. Acum, iniţiatorii săi au 30 de zile la dispoziţie să conteste decizia guverului la Curtea de Mediu din Valdivia sau la Curtea Supremă. Chiar dacă ar avea câştig de cauză, promiţând, eventual, că vor încerca să facă proiectul mai puţin dăunător mediului înconjurător, şansele ca acesta să fie unul de succes sunt infime, deoarece populaţia nu a acordat sprijin proiectului, iar acum nici guvernul statului nu o mai face. În aceste condiţii, este foarte posibil ca proiectul să fie îngropat definitiv, salvându-se, astfel, o regiune minunată, sălbatică, de la a fi distrusă.

Surse: Phys.org, Reuters

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

Un activist din Chile a distrus documente cu datorii studenţeşti în valoare de 500 de milioane de dolari

O femeie a oprit două mega-hidrocentrale care ar fi distrus comunitatea a mii de oameni

Un proiect minier aurifer a fost suspendat în Brazilia prin decizie judecătorească

Barajul Belo Monte din Brazilia, blocat în tribunal pentru consultarea indigenilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger