Chevron şi BP, acuzate că ar fi deversat deşeuri radioactive în ocean

1

Comunităţi din statul american Louisiana au deschis mai multe procese împotriva companiilor petroliere BP (British Petroleum) şi Chevron pe motiv că acestea ar fi deversat deşeuri, inclusiv radioactive, în apele costale ale Louisianei, deşeuri care proveneau de la operaţiunile de forare derulate de cele două companii, informează EU Times.

 

 

Parohia Plaquemines, una dintre comunităţile care au intentat procese, susţine că BP şi Chevron au deversat deşeuri în ocean „fără limite”, încălcând, astfel, o lege în vigoare din anul 1978 – Louisiana State and Local Coastal Resources Management Act. Legea solicită companiilor să cureţe, replanteze, detoxifice ori să refacă zonele poluate. Iar cele două companii nu au făcut niciunul din lucrurile cerute de lege, susţin iniţiatorii procesului. Nu doar poluarea este imputată celor două companii, ci şi lipsa de mentenanţă adecvată la câmpurile lor petrolifere, ceea ce a dus la eroziunea serioasă a coastei şi contaminarea pânzei freatice, mai susţine motivarea procesului. Procesele au fost deschise încă din luna noiembrie a anului trecut, de către parohiile Plaquemines şi Jefferson – în total, ele au deschis 30 de astfel de procese, îndreptate împotriva unei duzini de companii energetice şi a subcontractorilor acestora, pe motive de poluare şi distrugere a zonei costale oceanice.

Reclamanţii impută companiilor petroliere BP şi Chevron că materialele deversate în ape conţineau materialele radioactive Radium 226 şi Radium 228; că spaţiile de depozitare pentru deşeuri erau simple gropi făcute direct în pământ, care nu au fost nici realizate, nici sigilate corespunzător, iar companiile nu au făcut demersurile legale pentru obţinerea permiselor necesare de a le închide. Reprezentanţii companiilor, însă, susţin că astfel de procese sunt doar încercări ale comunităţilor de a „stoarce bani” de la industria petrolieră şi de gaze, din care „profită o mână de avocaţi”.

 

Mai multe detalii, aici.

 

Sursa şi foto: EU Times

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Greva foamei la Pungeşti

Chevron a reluat operaţiunile la Pungeşti după ce a anunţat că le suspendă

Criza climatică a secolului are în spate doar 90 de companii, între care Chevron şi BP


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger