Una dintre cele mai importante zone din lume care conservă urme din vremurile când planeta era populată de dinozauri, aflată în Australia, e amenințată de giganții industriei gazelor naturale. Woodside Petroleum, Chevron, Shell, BP și BHP Billiton vor să construiască la James Point Price, unde se află urme de animale și plante fosilizate de acum 130 de milioane de ani, un port industrial pentru gaz natural lichefiat.
De curând, Environmental Protection Authority din Australia Occidentală a solicitat ministerului mediului aprobarea proiectului de exploatare pe o suprafață de 25 de kilometri pătrați chiar în zona rămasă aproape intactă din perioada cretacică. După cum era de așteptat, paleontologii atrag atenția că această inițiativă va distruge una dintre cele mai vaste surse pentru cercetarea vieții pe Terra în perioada în care aceasta era ocupată de dinozauri. Companiile exploatatoare răspund acestor obiecții că portul industrial pe care vor să-l deschidă va restrânge accesul la doar 1% din coasta unde se află relicvele.
Cercetătorii nu sunt de acord cu deschiderea portului, atâta vreme cât acesta ar distruge mare parte dintre cele mai valoroase reminiscențe ale cretacicului. Din anii ’90 și până acum au fost descoperite în această regiune mii de urme ale dinozaurilor, aparținând unui număr de cel puțin 12 specii – mai mult decât dublu față de oricare sit paleontologic. Comunitatea academică e de părere că această zonă este de o importanță neegalată pentru studiile de specialitate, cu atât mai mult cu cât unele dintre urme aparțin unei specii neidentificate încă. Pe lângă acestea, pe coastă se mai găsesc mostre de floră fosilizată și fragmente de sol conservate din acea perioadă.
O altă miză importantă a cercetărilor derulate în această parte a Australiei este determinarea schimbărilor de mediu determinate de populațiile de dinozauri. ”Elefanții de azi pot transforma o pădure într-o pășune. Poate că și dinozaurii au fost factori esențiali ai schimbărilor mediului,” e de părere John Long, de la Natural History Museum din Los Angeles.
Deși autoritățile australiene susțin că deschiderea portului e condiționată de respectarea anumitor arii cu un număr mare de urme animale, cercetătorii spun că exploatarea nu ia în calcul fosilele și relicvele aflate încă în subsol. Mai mult, linia de coastă se schimbă de la an la an, mareele scoțând la iveală de fiecare dată urme și fosile noi. Portul pentru exploatarea gazelor naturale nu poate fi mutat în altă zonă deoarece, potrivit unui anunț guvernamental, rațiunile economice impun ca acesta să fie construit într-o arie de 500 de km față de bazinul Browse, bogat în asemenea resurse.
Sursa: New Scientist
Foto: Tony Thulborn
Un comentariu
Pingback: Dispariția dinozaurilor, teoria homofobă | TOTB.ro - Think Outside the Box