Chevron se retrage din Bulgaria

1

Grupul petrolier american Chevron se va retrage din Bulgaria, după ce, pentru câţiva ani, compania nu a mai avut nicio activitate, informează surse de presă internaţionale, citate de Greenpace. Deși importă mai multe gaze decât România, Bulgaria a interzis fracturarea hidraulică, iar acum Chevron se retrage din țara vecină. Compania Chevron primise dreptul de a prospecta resursele de gaze de șist din Bulgaria, însă în iunie 2012, în urma protestelor cetățenilor, autoritățile au impus un moratoriu care a interzis explorarea și exploatarea de gaze și petrol prin fracturare hidraulică.

 

2014-04-30-balkan-ekspres-chevron-frack-off-26626

 

În ciuda protestelor ONG-urilor din România și a opoziției locuitorilor din zonele pentru care au fost eliberate acorduri petroliere pentru gaze de șist, Parlamentul României refuză să-și asume o legislație care să conducă la interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în România precum în Bulgaria și Franța. Deoarece gazele de șist nu se regăsesc în legea petrolului, Greenpeace România, prin procesele pe rol în care este implicată, cere suspendarea și anularea Hotărârilor de Guvern pentru acordurile petroliere de exploatare a gazelor de șist pentru perimetrele Bârlad, Adamclisi, Costinești și Vama Veche. Din cauza pericolelor pentru mediu şi sănătatea oamenilor, susținem interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea gazelor de şist,” a declarat Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

Chevron nu este singura companie interesată de extragerea gazelor de șist. Alte 10 companii sau asocieri de firme au primit acorduri petroliere semnate cu ANRM. Gazele de șist ar putea fi exploatate în perimetrele Adamclisi, Costinești și Vama Veche, în zona Herculane, la sud de Craiova și în Bihor. Chevron este firma cea mai avansată ca lucrări, având deja o sondă instalată la Pungești în ciuda opoziției eroice a localnicilor.

În continuare, factorii de decizie din România par să rămână orbi și surzi față de soluțiile curate și sigure pentru energie, care există, până în 2050, România putând folosi 84% energie din surse regenerabile. Soluția nu este schimbarea furnizorului de energie.  Alegând energia pe bază de combustibili fosili (prin metode periculoase precum fracturarea hidraulică) și energie nucleară, nu facem decât să extindem dependența de combustibili poluanți și periculoși, subminând astfel atât securitatea energetică cât și securitatea convențională. Variantele moderne, nepoluante, de obținere a energiei, ar duce la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea industriilor care ar debloca o reală securitate energetică. Costurile sunt în scădere, tehnologia este gata iar acum este momentul.

Dacă România ar alege calea [R]evoluției Energetice, s-ar crea un plus de 6.000 de locuri de muncă între 2010-2030, reducerea costurilor de combustibil, prin eliminarea treptată a folosirii combustibililor fosili și a celui nuclear, o mai bună securitate energetică, prin reducerea dependenței de importuri și, bineînțeles, un mediu mai curat – până în 2050, România ar putea emite CO2 la un nivel de doar 7% față de emisiile din 1990.

În prezent, doar subvențiile acordate pentru cărbune se ridică la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al țării, fără a include în calcul externalitățile – acele costuri indirecte asupra sănătății și mediului. Prin comparație, energia regenerabilă primește de patru ori mai puțin sprijin financiar, pe lângă piedicile legislative menite să descurajeze cu totul aceste investiții (taxa pe stâlp, accesul dificil în rețeaua de distribuție, etc.)

După cum spunea Einstein, „Nebunia înseamnă să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții alt rezultat”. Combustibilii fosili și energia nucleară ne-au adus în acest impas si acestea nu ne vor ajuta să ieșim din el. Doar energia curată o va face.

 

Citiți și:

21 mai, declarată ziua internațională anti-Chevron de către comunitățile afectate de operațiunile companiei

Undă verde pentru achetarea președintei Argentinei pentru o afacere cu Chevron

Chevron a oferit pizza gratis în urma unei explozii de fracking

Chevron și BP, acuzate că ar fi deversat deșeuri radioactive în ocean


Un comentariu

  1. Cauza:
    pam-pam!
    http://www.south-stream.info/en/partners/bulgaria/
    Russian natural gas has been exported to Bulgaria since 1974. To date, Gazprom is the only gas exporter to the Republic. Gazprom transits natural gas to Turkey, Greece and Macedonia via Bulgaria. The annual transit amount exceeds 17 billion cubic meters of gas with a view to potentially reach 80 billion cubic meters after launching several major projects.

    On May 15, 2009 Gazprom and Bulgarian Energy Holding signed the Agreement of Cooperation as part of constructing a gas pipeline for natural gas transit via the Republic of Bulgaria as part of the South Stream project. Two gas pipelines will run to Serbia and Greece via Bulgaria, therefore, providing a direct link between Russia and major European consumers.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger