Creşterea cheltuielilor globale pe medicamente se va încetini în următorii patru ani graţie unei cantităţi mari de medicamente generice (echivalentele terapeutice ale produselor farmaceutice ale căror patente au expirat, despre care se spune că au aceeaşi eficienţă şi siguranţă ca şi medicamentul original), vândute la preţuri mici, care încep să alimenteze farmaciile din SUA şi din alte ţări dezvoltate, scrie Msnbc. Totodată, cheltuielile pe medicamente cu brand vor scădea în aceste ţări.
Flickr/Images_of_Money
Previziunea a fost făcută de firma IMS Health, care analizează date privind vânzările de produse farmaceutice din întreaga lume. Potrivit estimărilor acesteia, cheltuielile pe medicamente la nivel global vor creşte de la 956 de miliarde în 2011 la doar 1,2 trilioane de dolari în 2016. În plus, discount-urile oferite de companiile farmaceutice în cadrul programelor comerciale şi guvernamentale, care nu sunt făcute publice, ar reduce costurile cu 15%, ceea ce ar situa cheltuielile globale la cifra de 1 trilion de dolari în 2016.
Cheluielile vor creşte la cel mai scăzut ritm din istorie în SUA şi s-ar putea chiar să scadă cu un procent în Europa, mai arată raportul. Peste ocean, numai anul acesta, expirarea patentelor a dus la o explozie de medicamente generice care au intrat în competiţie cu aproape 10 dintre cele mai bine vândute produse farmaceutice cu brand din State, care înregistrează vânzări de 1 miliard de dolari anual. Preţurile medicamentelor generice scad cu 80-90% faţă de cel al medicamentului original în decurs de 6 luni. Pe pieţele emergente, în schimb, precum cele din China, India şi Rusia, industria farmaceutică îşi va spori semnificativ vânzările în perioada 2012-2016.
Pe lângă faptul că încurajează folosirea medicamentelor generice, care sunt cam singurele disponibile în ţările sărace, programele guvernamentale de sănătate, în special cele din ţările europene confruntate cu datorii mari, îi presează pe producătorii de medicamente să scadă preţurile. Mai multe detalii aflaţi pe Msnbc.
Puteţi citi şi:
China şi-a revizuit legislaţia pentru a vinde versiuni ieftine ale medicamentelor cu brevet