Chef Cezar învinge foamea în Centrul Vechi

2

Aliază-te cu Chef Cezar şi ajută-i cu alimente pe oamenii defavorizaţi din Centrul Vechi al Capitalei. Miercuri, 19 decembrie, Chef Cezar, împreună cu studenţi de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi voluntarii Organizaţiei Carusel, vor găti pentru diferite categorii de persoane aflate în situaţii de excluziune socială din Centrul Vechi. Persoane expuse riscului de îmbolnăvire, care trăiesc cu HIV, care locuiesc pe stradă, practică sexul comercial, consumă droguri injectabile sau cerşesc.


Iniţiativa face parte dintr-un program de susţinere a grupurilor marginalizate, dezvoltat de Organizaţia Carusel, în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Organizaţia Carusel asistă săptămânal aproximativ 30 de persoane, cărora le trimite alimente de bază: cartofi, ceapă, ulei, zahăr, paste, bulion etc. În plus, beneficiarii primesc sprijin pentru obţinerea actelor de identitate, înscrierea/reînscrierea copiilor la şcoală, facilitarea accesului la asistenţă medicală etc. Anul trecut, la prima ediţie a acestui proiect gastronomic, partenerii Organizaţiei Carusel au gătit sarmale, ciorbă şi dulciuri pentru oamenii marginalizaţi din Centrul Vechi. Fiind o zonă cu un trafic mare de persoane, aici vin mulţi dintre cei care cerşesc. O parte dintre produse au ajuns şi la familiile cu mulţi copii pe care organizaţia le asistă în mod constant.

“Ne dorim să repetăm experienţa de anul trecut, a prins bine şi oamenii au apreciat acest efort. Anul acesta vrem să gătim pentru aproximativ 100 de persoane cărora doar faptul că afară este frig le aminteşte de sărbătorile de iarnă. Sunt persoane marginalizate. Pentru aceştia serviciile sociale sunt greu de accesat pe fondul lipsei actelor de identitate. Acest efort nu înseamnă mult, nu o să rezolve problemele cu care aceştia se confruntă, însă o mâncare caldă face minuni uneori.” a declarat Marian Ursan, reprezentantul Organizaţiei  Carusel.

Anul acesta, primul care a răspuns invitaţiei Organizaţiei Carusel este Chef Cezar, cunoscut pentru implicarea sa în proiecte social-educative şi acţiuni de voluntariat în ţară şi străinătate: cursuri de pregătire şi programe de educaţie în domeniul culinar pentru copii din medii defavorizate, proiectul World Chefs Tour Against Hunger pentru ajutorarea copiilor săraci din Africa de Sud, etc.

“Este o acţiune de solidaritate socială cu persoane care nu au altfel acces la o masă caldă. Am mai fost implicat în astfel de proiecte şi cred că a dărui ceva oamenilor de care în general nu prea ne pasă este o experienţă care te transformă interior. Voi găti mancare simplă şi consistentă, din alimentele oferite de companiile care au sprijinit acest eveniment. Orice ajutor a fost şi este binevenit şi mă bucur că participarea şi entuziasmul celor implicaţi în proiect, ca parteneri, sponsori sau voluntari, au fost mai mari decât ne aşteptam.” ne-a spus Chef Cezar Munteanu.

„Vă invităm şi pe dumneavoastră să vă alăturaţi acestor eforturi, orice donaţie în bani sau alimente este binevenită. Studenţii şi voluntarii Carusel vă asteaptă miercuri, 19 decembrie 2012, la Cafeneaua Smârdan, între orele 11:30-15.30. De asemenea, vă invităm să ne însoţiţi pe teren atunci când distribuim mâncarea sau atunci când vizităm familiile, astfel îi veţi cunoaște, puteţi sta de vorbă şi poate chiar vă puteți împrieteni.” a adăugat Marian Ursan, reprezentantul Organizaţiei  Carusel.

Organizaţia  Carusel:

Carusel îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor consumatoare de droguri şi alcool, celor care practică sexul comercial sau care au parteneri sexuali multipli, persoanelor care trăiesc pe stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, şi a tuturor celor care sunt la risc de îmbolnăvire, marginalizare şi excluziune socială. Misiunea Asociaţiei Carusel este crearea unui mediu social activ, proactiv şi reactiv în vederea promovării şi apărării drepturilor şi libertăţilor omului. Organizaţia Carusel este implicată în oferirea de training pentru instituţii publice, companii, universităţi, licee, organizaţii neguvernamentale şi activişti. Domeniul de expertiză include infecţia cu HIV, dinamica consumului de droguri, harm reduction, safe sex, drepturile omului şi antidiscriminare.

Desfășurătorul evenimentului:

10:30 – 14:30 Chef Cezar gătește în bucătăria restaurantului La Mama din Piața Alba Iulia, nr. 2;

14:30 – 15:00 Presa are acces în bucătărie; declarații de presă (Chef Cezar Munteanu și Marian Ursan);

15:30 începe distribuirea alimentelor în Centrul Vechi al Bucureștiului – punct de întâlnire: Cafeneaua Smârdan (Strada Smârdan, nr. 18, Centrul Vechi al Bucureștiului).


2 comentarii

  1. Pingback: O masă pentru oamenii invizibili | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Imaginary cuisine » Festinul lui Babette, sau despre responsabilitate sociala

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger