Cetăţenii vor să preia reţeaua electrică a Berlinului

1

Anul viitor, edilii Berlinului vor scoate la licitaţie un nou contract de administrare a reţelei electrice din oraş, scrie Fastcoexist, context în care câteva grupuri de cetăţeni vor încerca să cumpere drepturile de administrare în numele berlinezilor, pentru a lua decizii mai responsabile în ceea ce priveşte electricitatea decât cele din prezent.

Germania îşi asigură 25% din electricitate din surse de energie regenerabilă, fiind lider mondial în această privinţă, însă nu toate zonele ţării se bucură de asta. Berlinul, de exemplu, produce doar 1,5% din electricitate din surse regenerabile, mare parte din energie fiind generată pe bază de cărbune brun. Mai mulţi cetăţeni ai oraşului vor să schimbe asta. Două grupuri de tineri au stârnit o dezbatere privind posibilele surse de energe şi administrarea sistemului de electricitate în sine. Cetăţenii se plâng că operatorul din prezent, Vattenfall, obţine 90% din energie din cărbune şi vor ca locuitorii oraşului să ia decizii zilnice privind administrarea sistemului de electricitate.

Co-fondatorul unuia dintre grupuri spune că Vattenfall nu face decât ce îi dictează legislaţia şi nimic mai mult decât ce i se cere. Cetăţenii vor să obţină din administrarea reţelei electrice şi profituri care să rămână în oraş; în momentul de faţă, banii necesari operării sistemului se duc în Suedia. La nivel general, în Germania a început mişcarea Rekommunalisierung, prin care în jur de o treime dintre oraşele şi districtele ţării împing în faţă ideea de comunalizare, iar în mediul rural au apărut foarte multe cooperative.

Aflaţi mai multe detalii pe Fastcoexist.

Foto: Flickr/stokes91


Un comentariu

  1. Pingback: Mostenitorul, Budureasca si Berlinul | Vinul din Cluj

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger