Cetățenii ucraineni au strâns bani prin crowdfunding pentru prima “dronă a poporului”

0

În contextul luptei dintre armata ucrianeană și militanții pro-ruși din estul țării, cetățenii de rând din Ucraina au lansat o campanie de crowdfunding online pentru a-și echipa trupele slab dotate cu o așa-numită “dronă a poporului”, scrie The Guardian. În ultimele trei luni, pe lângă asta, voluntarii ucraineni le-au oferit soldaților uniforme și veste anti-glonț, iar sătenii i-au omenit cu mâncare și apă.

 

FOTO: The People’s Project

 

Săptămâna trecută, site-ul de crowdfunding ucrainean The People’s Project a primit îndeajuns de multe donații cât pentru finanțarea unei drone. Organizatorii colectei online au sperat inițial să cumpere o dronă israeliană de 165.000 de dolari sau una americană, cu 45.000 de dolari mai ieftină, însă au reușit în cele din urmă să construiască una pentru doar 35.000. Un designer și alți voluntari au construit carcasa vehiculului aerian, iar un institut militar din Ucraina a contribuit cu echipamentul tehnic. Ucrainenii speră că, dacă au îndeajuns de multe drone, vor reuși să oprească infiltrarea de oameni și materiale din Rusia. Kiev-ul susține că Kremlin-ul i-ar fi aprovizionat pe rebelii din est cu arme și tancuri vechi, în timp ce Moscova neagă acest amestec.

Site-ul de crowdfunding a fost înființat în martie de David Arakhania, directorul unei companii IT din Kiev și care spune că dacă Ucriana va ajunge la 20 de drone, va reuși să stabilească siguranța la graniță. Bărbatul spune că s-a simțit responsabil să facă ceva după ce a observat starea proastă a soldaților ucraineni dispuși în apropriere de Crimeea. “Purtau veste anti-glonț și echipamente de camuflaj rupte. Așa că ne-am decis să strângem bani și să le cumpărăm echipamente noi”, spune el. În primele trei săptămâni, inițiativa sa a adunat 25.000 de euro, suma urcând la 44.000 săptămâna următoare, la care s-au adăugat 46.000 de euro donați de trei parlamentari din Kiev. “Apoi am cumpărat tot de ce aveau nevoie băieții”, spune Arakhania, apelul său de crowdfunding numindu-se “primul batalion de infanterie al poporului.”

După succesul cu drona, grupul lui Arakhania adună acum bani pentru al doilea “batalion al poporului”, precum și pentru o divizie de lunetiști. De site se ocupă șapte voluntari, printre care și un fost soldat care negociază cu fabricanții de arme. Alți voluntari promovează site-ul pe Facebook și pe Twitter, existând update-uri zilnice și informații privind modul în care sunt cheltuiți banii. Donațiile variază de la 1 euro, la 3.000 de euro, cea mai mare donație de până acum, de 10.000 de dolari, venind din Kiev.

Aflați mai multe detalii pe The Guardian.

 

Puteți citi și:

Contribuiți la punerea Cazinoului din Constanța pe harta culturală

O tânără a strâns 3.600 de euro în 24 de ore pentru a-l trimite pe un om fără adăpost acasă, în Jamaica

Un bărbat orb a fost ajutat prin crowdfunding să-și păstreze câinele care i-a salvat viața


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger