Cetățenii pot produce energia necesară Europei să funcționeze. Din surse curate

0

La începutul lunii decembrie, la Bruxelles,  a avut loc o primă discuție între miniștrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene pe tema tranziției Europei către energie regenerabilă. Un moment oportun să discutăm despre democratizarea sistemului energetic al Europei.

Text de Ionuț Ruscea, coordonator campanie energii regenerabile Greenpeace România

Europa a fost mereu prima când a venit vorba de schimbări climatice și ținte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Foarte de curând s-au aliniat  și ceilalți mari poli de civilizație, Statele Unite, China și India. Pentru prima dată toți au recunoscut în cor că schimbarea climei este cea mai mare amenințare comună. Statele Unite, dar mai ales China, s-au pus pe treabă și, în câțiva ani, vor deveni principalii producători de tehnologie și echipamente pentru producția de energie regenerabilă.

Pe 30 noiembrie, Comisia Europeană a publicat primul draft al strategiei energetice care va ghida Europa în procesul de limitare a creșterii temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius, așa cum liderii lumii au stabilit anul trecut la Paris. Tratatul de la Paris este unul politic, strategia de față este un abstract științific mult mai pesimist. Acest document trebuie citit în această cheie și pe parcursul a 18 luni, cât durează consultările, el va deveni din ce în ce mai politic, mai vizionar, și deci mai optimist, în cazul în care lobby-ul industriei trecutului nu-l va influența foarte mult.

Ceea ce Ministrul Energiei Victor Grigorescu  numește cu sfială prosumator se regăsește pe larg în pachetul de iarnă al strategiei europene […]

Și Romania a întocmit tot foarte de curând un proiect de strategie energetică, aflat momentan în consultare publică, care este mai conservator și mai puțin vizionar. Totuși e de subliniat faptul că în ambele documente se vorbește despre ceea ce noi credem că este viitorul energetic al Europei. Ambele documente descriu într-o oarecare măsură un viitor mai democratic al productiei de energie, vorbesc despre dreptul cetățenilor de a produce, stoca și vinde energia electrică rețelelor naționale. Ceea ce Ministrul Energiei Victor Grigorescu  numește cu sfială prosumator se regăsește mai pe larg în pachetul de iarnă al strategiei europene de tranziție către energie regenerabilă, care recunoaște explicit dreptul cetățenilor (inclusiv al cooperativelor) la piața energetică. Încă insuficient explicată, acestă măsură va deschide o ușă importantă către milioane de cetățeni care vor deveni activi pe piața de energie, care individual sau asociați vor vinde energie curată Europei. Totuși, Comisia vrea să limiteze accesul pe piață al  cetățenilor la o producție de 18 de megawați pe an. Acesta ar putea pune o piedică potențialului major al cetățenilor care ar putea  deveni jucători importanți pe piața energetică a Europei și, în felul ăsta, ar contrabalansa puterea marilor producători.

Dispare obligația statelor de a prelua cu prioritate energia regenerabilă, dispar schemele de sprijin […]

Din prezenta strategie dispare obligația statelor de a prelua cu prioritate energia regenerabilă, dispar schemele de sprijin și alte instrumente care avantajau producția de energie verde, în detrimentul celei poluatoare. Din punctul meu de vedere, este încă prea devreme pentru a lăsa regenerabilele  să faca față pieței energiei, și ar mai fi nevoie de câțiva ani de sprijin din partea statelor membre, întrucât suntem aproape de momentul în care energia regenerabila va deveni și ieftină, nu doar curată.

De asemenea, specialiștii din Comisie, conservatori prin definiție, au lăsat o mână întinsă  celor mai poluatoare industrii: cărbune și nuclear. De această mână se vor agăța mulți coloși din categoria celor care ”nu-și doresc decât să muncească”, indiferent de impactul pe care îl au asupra mediului și asupra sănătății noastre.

Energy Citizens este calea prin care milioane de oameni pot contribui la  lupta împotriva schimbărilor climatice.

În curând, Uniunea Europeană nu va mai fi vârf de lance în domeniul energiei regenerabile iar eforturile sale trebuie să sporească pentru a ține pasul cu o piață dezghețată, o piață mondială emergentă care a așteptat ani și ani semnalul de la cei mai puternici lideri. Europa nu numai că va trebui să rescrie această strategie într-o cheie mai optimistă și mai vizionară, dar va trebui să recupereze cu ceva avântul celorlalți mamuți industriali. În viziunea noastră, singurul avantaj pe care Europa îl poate față de competitor va fi deschiderea pieței către cetățeni, descentralizarea și democratizarea producției de energie.

Energy Citizens este calea prin care milioane de oameni pot contribui la  lupta împotriva schimbărilor climatice. Va aduce piața de energie electrică mai aproape în discursul cetățenilor și va deveni mai democratică. Va debloca investiții de milioane de euro în întreaga Europă, în mod special în economii locale. Oamenii vor depinde mai puțin de companiile mari și își vor reduce factura la energie. Fiecare dintre noi putem avea o contribuție mică, însă împreună putem avea un rol important în tranziția către o energie curată. Un studiu recent arată că 112 milioane de cetățeni prosumatori pot produce 19% din cererea de energie e Europei pană în 2030.  Până în 2050 jumătate din cetățeni deveniți prosumeri vor genera aproape jumătate din energia electrică nesesară Europei să funcționeze, așa cum arată acest studiu. Uniunea Europeană și statele membre trebuie doar să întocmească legile potrivite ca să transforme acest imens potential în realitate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger