Cetăţenii olandezi au dat guvernul în judecată pe tema schimbărilor climatice

0

Un grup de cetăţeni olandezi a ajuns la tribunal săptămâna trecută pentru a-şi trage guvernul la răspundere privind lipsa sa de acţiune în direcţia schimbărilor climatice, scrie Huffington Post. Plângerea a fost depusă în 2013 de organizaţia pentru dezvoltare durabilă Urgenda Foundation alături de 900 de reclamanţi civili, cazul fiind deschis la Haga săptămâna trecută. Avocaţii reclamanţilor au susţinut că politicile actuale ale guvernului olandez nu sunt suficiente pentru a stopa schimbările climatice, administraţia punându-i astfel în pericol, în mod ilegal, pe cetăţeni.

 

 

Reclamanţii cer tribunalului să oblige Olanda să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon cu 25% şi să atingă astfel un prag de 40% sub nivelurile din 1990 până în 2020, o reducere mult mai mare decât cea ţintită în prezent de guvern şi, potrivit BBC News, vor ca tribunalul să declare că o încălzire globală cu peste 2 grade Celsius ar duce la o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului la nivel global. Miza e mare pentru Olanda, o ţară cu altitudine joasă unde 60% din PIB e produs sub nivelul mării şi unde una din marile preocupări o reprezintă creşetera nivelului mărilor în contextul schimbărilor climatice. Lipsa de acţiune a guvernului, susţin reclamanţii, va cauza, pe lângă creşterea nivelului mării, inundaţii, valuri de căldură, secete şi răspândirea de boli tropicale, printre altele, efecte care îi vor împiedica pe cetăţenii olandezi să se bucure de drepturile lor fundamentale, protejate de legile interne şi de la nivelul Uniunii Europene.

Cazul ar putea stabili un precedent legal, acela ca guvernele să fie obligate, în baza tratatelor privind drepturile omului, să-şi protejeze cetăţenii în faţa schimbărilor climatice. Se spune că e pentru prima oară în Europa când cetăţenii încearcă să tragă un stat la răspundere pentru presupusa lipsă de acţiune privind schimbările climatice şi, totodată, se crede că e vorba de primul caz din lume în care drepturile omului sunt involate alături de legi interne.

Ideea a venit din partea avocatului olandez Roger Cox, autorul cărţii Revolution Justified, în care susţine că sistemul judiciar ar trebui să forţeze guvernele să acţioneze în direcţia schimbărilor climatice. “Nu poţi distruge lumea şi accepta că aceste schimbări climatice vor încălca drepturile omului în toată lumea şi apoi să decizi că legea nu joacă niciun rol în asta”, a spus avocatul săptămâna trecută. Tribunalul ar urma să pronunţe o sentinţă în termen de şase luni. Iniţiative similare au avut loc în SUA, însă au fost încununate cu eşec. Cea din Olanda i-a inspirat însă şi pe alţi europeni. Un grup de belgieni care se numeşte Climate Case pregăteşte un proces similar împotriva guvernului belgian, adunând până acum 8.500 de semnături.

Citiţi mai pe larg despre caz pe Pacific Standard. 

 

Puteţi citi şi:

Gunnar Grímsson, propovăduitor al e-democraţiei: “Trebuie să-i facem pe oameni să uite că va veni un salvator din cer”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger