În cele două săptămâni trecute de la ultimele marșuri organizate în paralel atât de protestatarii anti-poluare, la Alba Iulia , cât și de angajații Kronospan, la Sebeș , dezbaterea în spaţiul public local a fost dominată de Primarul municipiului și de reprezentanții companiei austriece. Au circulat comunicate de presă şi scrisori deschise din partea ambelor părţi, insistând asupra legalităţii demersurilor Kronospan pentru a deschide o nouă fabrică de formaldehidă. Iniţiativă pe care societatea civilă din Sebeş continuă s-o conteste.
Text şi foto de Radu Cernuta
Aceştia din urmă au organizat duminică, 15 martie, şi prima dezbatere publică pe tema poluării din Sebeş, organizată de grupuri cetăţeneşti şi organizaţii neguvernamentale, în vreme ce municipalitatea doar şi-a anunţat intenţia de a deschide astfel de discuţii pe o temă vitală sănătăţii locuitorilor. Totodată, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba a fost trimis în judecată de către DNA, iar directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba a spus că va demisiona.
Pe 3 martie, primarul Sebeşului Alexandru Dăncilă a emis un comunicat în care le impută protestatarilor care se opun noii fabrici de formaldehidă mai multe lcururi: că nu și-au depus revendicările în scris la Primărie și nu i-au trimis propuneri pentru studiul asupra sănătății populației pe care instituţia pe care o conduce ar urma să îl facă. Totodată, Dăncilă a anunțat că în oraş se vor instala încă două stații de monitorizare a formaldehidei, locația acestora fiind în curs de aprobare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba și compania emițătoare a substanței poluante, Kronochem.
A urmat apoi, pe 4 martie, un comunicat Kronospan care reafirma că toate demersurile lor respectă legile. Între altele, compania a vorbit despre concentrațiile maxime admise ale poluanților în atmosferă, stabilite prin Acordul de Mediu nr. SB 19/ 26.10.2012 și despre modelările realizate pentru simularea emisiilor care au luat în considerare toate sursele de poluare, inclusiv traficul. Amintim, însă, că în ceea ce priveşte concentrațiile de substanța poluantă, legislația în domeniul s-a schimbat între timp, odată cu apariția Legii 278/2013 privind emisiile industriale. De asemenea, s-a schimbat și situația traficului din oraș prin intrarea în folosință a autostrăzii Sibiu-Orăștie.
Tot pe 4 martie, Primarul municipiului Sebeș a adresat o scrisoare deschisă angajaților Kronospan, în care vorbește de nevoia de a opri „tumultul intern” care a cuprins orașul, spunând încă o dată că, potrivit analizei sale, autorizațiile acordate până acum companiei austriece au fost emise respectând legea. Comunicatul anunța organizarea de dezbateri publice de către Primărie în perioada imediat următoare şi, în acelaşi timp, cerea angajaților să renunțe la organizarea protestelor pe care le aveau planificate. Aceștia din urmă au răspuns la rândul lor printr-o scrisoare deschisă, că vor anula următorul protest, dar că își rezervă dreptul „legal și moral de a ieși din nou în stradă pentru a ne susține crezul, dacă nu vom vedea un progres în rezolvarea acestei probleme”.
Tot în această perioadă, Mihaela-Nicoleta Dehelean-Mih, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba, a fost trimisă în judecată de DNA, iar directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horia Timiș, a anunțat că va demisiona pentru a activa în mediul privat. Potrivit comunicatului DNA, în sarcina Directorului APM s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și luare de mită într-un dosar ce implică SC Cupru Min SA. Mining Watch România precizează că acesta este prima anchetă DNA pentru fapte de corupție la eliberarea avizelor de mediu pentru un proiect minier. În ce îl privește pe dr. Horia Timiș, presa locală speculează că motivul din spatele demisiei acestuia ar putea fi asocierea acestuia cu Horia Gurzău, conducătorul său de doctorat și autorul controversatului Studiu de impact asupra sănătății populației din Sebeș făcut pentru Kronospan în 2007, dar și al unui studiu făcut pentru Primăria Alba Iulia.
De partea cealaltă, protestatarii au continuat, în tot acest timp, să rămână în contact pe Facebook, unde au schimbat informații și au distribuit documente despre poluarea aerului din oraș cerute de cetățeni în nume propriu la diverse instituții. Remarcabil este mesajul de solidaritate venit pe 11 martie din partea campaniei Salvați Roșia Montană, prin pagina de Facebook Roșia Montană in World Heritage, care susține demersurile protestatarilor din Sebeș și este alături de cei cinci cetăţeni dați în judecată de Kronospan. „Ne alăturăm celor care condamnă ferm astfel de acțiuni de intimidare și vă cerem și vouă să vă solidarizați, în ce mod considerați oportun, acțiunilor demarate de sebeșeni” se spune în mesaj. Celor care vor să-i ajute material pe cei vizați de procese le este pus la dispoziție contul asociației PrimaNatura (Cont Lei: RO39BTRLRONCRT0240822601 Banca Transilvania).
Duminică, 15 martie, a avut loc la Casa de Cultură Lucian Blaga din Sebeș prima dezbatere publică pe tema poluării din oraș organizată de Grupul de Inițiativă Civică din Sebeș și de ONG-ul PrimaNatura. Chiar dacă autoritățile au lipsit, aceasta a fost una plină de substanță atât datorită organizatorilor care au prezentat informații despre Kronospan (istoric, proces de producție, efectele substanțelor poluante) și despre activitatea lor (corespondența cu instituțiile statului, legislație, petiții), cât mai ales datorită participanților. Aceștia au venit în număr de aproximativ 150, unii dintre ei pregătiți cu documente sau studii obținute pe cont propriu, ori cu anunțuri despre activitățile desfășurate individual, sau în mici grupuri până acum.
Astfel, potrivit investigației realizate de un cetățean, Autorizația de construire pentru Kronochem, pe care Primăria susține că ar fi eliberat-o în condițiile legii, ar fi de fapt bazată pe un Certificatului de Urbanism expirat – în acest sens, el a sesizat Inspectoratului Județean în Construcții Alba și a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele Primarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș. De asemenea, același cetățean spune că ar fi găsit nereguli în realizarea Studiului de impact asupra mediului. Altcineva a prezentat un studiu comandat de un agricultor și realizat de Universitatea din Cluj și de o firmă din Turda, dar deocamdată neasumat de autori, potrivit căruia, în urma analizei a 100 de hectare cu grâu, plantele sunt afectate de poluarea din zonă. Alți vorbitori au oferit sfaturi tinerilor din Grupul de Inițiativă Civică ce vor să se constituie într-un ONG, au adus detalii despre sănătatea populației și studiul ce urmează a fi făcut asupra acesteia, au vorbit despre tentative de a măsura poluarea din Sebeș, ori și-au exprimat pur și simplu nemulțumirile. S-au regăsit la un loc oameni simpli și doctori în științe, cetățeni obișnuiți și cetățeni de onoare ai orașului, veniți cu toții pentru același scop, iar această dezbatere ar putea constitui începutul unei coagulări a diverselor eforturi de până acum.
Mai jos, puteţi citi istoricul protestelor anti-poluare de la Sebeş:
FOTO Protest anti-poluare la Alba Iulia, simultan cu mitingul angajaţilor Kronospan la Sebeş
FOTO Compania Kronospan spune că a dat în judecată câţiva protestatari anti-poluare
FOTO Kronospan spune că protestele anti-formaldehidă de la Sebeş ar putea crea un “război civil”
FOTO Kronospan ameninţă să dea în judecată organizaţiile care ies în stradă împotriva formaldehidei
Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan
FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei
FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă
Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!
Un comentariu
Pingback: Jurnalism şi spirit civic | Jurnalist în curtea școlii