Cetăţeanul Un Vot nu are nevoie de Agora autorizată

4

După clocotul din Piaţa Universităţii din această iarnă, s-a ivit o idee. Pe cât de gingaşă ea în naivitatea ei, pe atât de bizar de nepotrivită raportat la iniţiator. Asociaţia Pro Democraţia ne-a propus să ne constituim într-o Agoră. Toţi ăştia care avem nevoie de urechi să ne audă, să ne strângem într-un cadru organizat, cu catastif şi tribună, şi să stăm acolo la taclalele revoluţionare. Vreţi revoltă? Luaţi cuvântul, dar reglementat.

 


Foto: Mircea Struţeanu

 

Text scris de Florin Cetăţeanul, unul dintre participanţii la dezbaterea publică de luni, 19 martie, pe marginea proiectului Agora*


Sunt convins că ideea vine dintr-un gând bun. Nu cred însă că Pro Democraţia a gândit până la capăt acest flagel al libertăţii de exprimare. De luni de zile, haide ani de zile, ne luptăm cu comisii, notificări la adresa Primăriei, vizite în Comisia de Ordine Publică şi alte astfel de demersuri birocratice pentru a ne exercita dreptul la liberă exprimare. APD a facut-o şi ea. Tocmai de-aceea mi se pare bizar că tocmai acest ONG a venit cu ideea unei supra-reglementări a libertăţii de exprimare. Deci noua constituţie ne zice că putem fi slobozi la gură. Că suntem liberi la conştiinţă şi că statul ne serveşte pe noi. Agora, proiectul care presupunea stabilirea unui cadru REGLEMENTAT pentru liberă exprimare, fix la Universitate, ne mai pune un pumn în gură: dacă vreţi voi la Universitate, să faceţi bine să treceţi prin Consiliul General şi să se decidă acolo libertatea voastră. Dacă Legea 60 /1991 ne reglementează deja abuziv acest drept la liberă exprimare, de ce avem nevoie acum de un Consiliu General care să facă acelaşi lucru?

Şi cum nu era suficient că s-a ivit o astfel de idee, Consiliul General, prin consilierul pesedist Claudia Ţapardel, a adăugat şi un regulament. Haida de! Deci ne exprimăm liber, dar cu avizul Consiliului General şi prin respectarea unui Regulament. Regulamentul zice, printre altele: nu ai voie sa strângi mai mult de 100 de oameni la o cuvântare, te prezinţi la primărie şi îţi anunţi ideea de a te exprima liber (!!!), ai timp limitat de stat la taclalele (parcă 30 de minute). Proiectul de hotătâre, înainte de a reintra în Consiliul General, a intrat în dezbatere publică, unde a fost măcel!

Acum, două chestiuni pe fond: atât APD, cât şi dna. Ţapardel s-au delimitat de Regulament. Asociaţia Pro Democraţia face pe niznaiu, că ei nu au propus şi nici nu susţin regulamentul. Dna. Ţapardel nici ea nu vrea regulamentul, PD-L l-a inventat. Acum bine măi APD şi măi doamnă Ţapardel, dar dacă nu aţi fost de-acord, ce aţi mai căutat să îl susţineţi? Că doar de-aia ne-aţi adunat pe toţi în sala de consiliu.

În sala de consiliu unde, cu mic cu mare, s-au adunat tot felul de “cetăţeni simpli”, vorba Corinei Drăgotescu. Care mai de care cu Constituţia în mână: că nu se poate, că nu e legal, că e imoral. Domnul Toma, consilier PD-L, şi el în sală, a scos probabil duma şedinţei: “Aceasta este o hotărâre a Consiliului General. Nu are nicio legătură cu Constituţia”. Deci deciziile Consiliului General plutesc undeva deasupra Constituţiei. Reacţia sălii a fost foarte gingaşă: ne-a buşit râsul.

La ședinţă a fost şi domnul Caramitru, în calitate de director al TNB. Nimic nu e mai apetisant decât să prinzi Primăria cu minciunica: la acuza că este necesară o consultare publică în comunitatea direct afectată, domnul Toma răspunde: “Cum nu? L-am invitat pe domnul Caramitru!”. Domnul Caramitru răspunde: “Am văzut această dezbatere în presă. Eu v-am solicitat accesul”. Şi apoi începe domnul Caramitru şi el, cu problemele lui: păi nu e bine. Cât a fost mişcarea de la Piaţa Universităţii, le-au scăzut vânzările la jumătate. Şi lor, şi la vecinii de la Intercontinental. Mai mult, cică au plecat, dom’le, clineţii din hotel din cauza zgomotului! Iar despre protestatari, ce sa zică şi domnul Caramitru: nişte oameni nu foarte civilizaţi, care s-au cocoţat pe statuile lui şi au lăsat bannere agăţate. Cam aşa s-a văzut de la direcţiunea TNB actul de participare publică din Piaţă. Îl anunţ pe această cale pe domnul Caramitru că am de gând să îi ocup biroul, să ma cocoţ pe biroul lui şi să îi las agăţat de el un c_c_t!

Trecând peste freamătul românilor care a iritat actul culturii, să revenim la proiect. Doamna Ţapardel spune pe blogul personal – “Este un proiect care a fost lansat la iniţiativa Asociaţiei Pro Democraţia şi în care eu, în calitate de Consilier General al Municipiului Bucureşti şi susţinătoare a principiilor democratice, care guvernează o naţiune, şi a libertăţii de exprimare, cred cu tărie şi îl voi susţine până la aprobarea lui finală în CGMB şi, ulterior, până la punerea în aplicare”. Că doamna Ţapardel nu înţelege ce înseamnă libertatea de exprimare pot înţelege, dar acum să nu se consulte şi ea cu nimeni? Cred că s-a lăsat purtată de numele Pro Democraţia, a închis ochii, a semnat ici colo şi s-a apucat să susţină chestii. Doar că nimic nu este fără de greş, deci nici Pro Democraţia. Aici însă nu înţeleg eroarea: democraţia asumă rspectarea drepturilor şi libertăţilor indivizilor. Cum atunci de Pro Democraţia a decis că reglementarea, cu sau fără regulament, este în spiritul libertăţilor fundamentale?

Am intuit un posibil motiv pentru care doamna Ţapardel a preluat proiectul: a crezut, în naivtatea şi neştiinţa ei, că poporul o să îmbrăţişeze iniţiativa. Păi în precampanie electorală este tot ce îţi doreşti – să te iubească poporul guraliv. Nu ştiu câte alte proiecte a preluat vreodată doamna Ţapardel înainte de acest proiect, pe blog nu văd să mai fie vreunul. Acum îi pot garanta că cetăţenii din Piaţa Universităţii încă râd de naivitatea ei.

 

* Proiectul Agora avea ca scop conferirea statutului de “spaţiu de dezbatere publică” zonei din faţa Teatrului Naţional şi a fost supus dezbaterii publice luni, 19 martie, când s-a discutat pe marginea regulamentului de funcţionare al propusei agore. Proiectul prevedea ca zona din faţa Universităţii de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional să fie dotate cu tribună, panouri de afişaj, bănci şi toalete ecologice, spaţiile de dezbatere publică să fie deschise zilnic între orele 9.00-21.00, iar numărul de participanţi să fie de maximum de o sută de persoane în spaţiul din faţa Universităţii de Arhitectură şi maximum 150 de persoane în spaţiul din faţa teatrului. Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale şi cetăţeni prezenţi în sală şi-au exprimat dezacordul în legătură cu acest proiect. Reprezentanţii Pro Democraţia au spus că proiectul nu mai are nicio legătură cu cel iniţial, devenind restrictiv (Sursa: Mediafax, unde puteţi citi mai multe amănunte; alte detalii despre traseul proiectului puteţi afla aiciaici şi aici).


4 comentarii

  1. “Îl anunţ pe această cale pe domnul Caramitru că am de gând să îi ocup biroul, să ma cocoţ pe biroul lui şi să îi las agăţat de el un c_c_t!”

    Asta este cumva jurnalism, sau nu imi dau eu seama?

    Se indesesc si pe aici pe TOTB articolele de doi lei. Foarte posibil ca in curand o sa renuunt sa ma citesc de pe aici. Erati candva mai buni. Pacat.

    • Tu probabil esti Anonymous si de aceea speri sa iasa o negura totala din toata povestea asta, ca sa poti sa scapi neconspirat dar constipat dupa cum declari singur … prietene iti solicit sa lasi unu si la Universitate sa inteleaga lumea de unde vii si incotro te indrepti …

  2. Inca ceva. Multa lume a zis de ideea asta cu Agora comparand-o cu Hyde Park din Londra, dar nu s-a mers cu comparatia pana la capat. Asa ar putea fi okay, in vreun parc, poate ca undeva in Herastrau de exemplu, sa fie o astfel de zona, dar nu in mijlocul Bucurestiului.

    • Ce destept esti,de aia te facusi securist s-o arzi prin Herastrau la fete.Tu habar nu ai ce inseamna sa compari orice cu orisice, nu? … si inca ceva … multa lume a zis de ideea asta cu X din B comparand-o cu Y din L, dar nu s-a mers cu comparatia pana la capat … omggg a sheep! … asa ar putea fi okay … Sweet Jesus Christ … in vreun parc, poate ca undeva in W din B de exemplu … Holy Mother Of Jesus … sa fie o astfel de zona … oh noes … dar nu in mijlocul Bucurestiului !!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger