Certificatul de urbanism pentru Chevron, nul de drept

1

Compania americană Chevron a primit, în cursul lunii decembrie 2012, un certificat de urbanism în județul Vaslui, unde realizează lucrări de prospecție în vederea explorării și expoatării gazelor de șist. Informația a stârnit noi îngrijorări din partea celor care se opun acestui proiect care are grave consecințe asupra mediului și sănătății umane. Documentul este, însă, nul întrucât a fost emis în perioada moratoriului impus de guvernul Ponta în luna mai a anului trecut, atrage atenția Georgeta Ionescu, prim vicepreședinte al Partidului Verde.

“Deoarece acest certificat a fost emis în cursul lunii decembrie 2012, adică în perioada moratoriului, este nul de drept și deci ar trebui solicitată și anularea sa de fapt”, spune aceasta. Prin instituirea moratoriului privind exploatarea gazelor de șist din cauza riscurilor pentru mediu, guvernul a suspendat toate operațiunile până în luna decembrie 2012. Ulterior, premierul Ponta a anunțat că România va reanaliza poziția sa cu privire la explorarea și exploatarea gazelor neconvenționale.

El și-a exprimat noua poziție vineri, 25 ianuarie, când a declarat, pentru Hotnews, că susține explorarea gazelor de șist. “”Explorare, da. După confirmarea existenței sau inexistenței resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finală care presupune da, exploatăm gaze de șist, cu respectarea tuturor standardelor europene și mondiale de protecția mediului”, a spus acesta.

Certificatul de urbanism emis de Consiliul Județean Vaslui pentru SC Chevron România Exploration and Production SRL pentru „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Păltiniş 1 A“, după cum informează site-ul Adevărul reprezintă prima fază de autorizare și urmează, probabil, elaborarea unui plan urbanistic, explică Ștefania Simion, jurist. Apoi, se trece efectiv la faza de autorizare de construire, dar deocamdată nu există posibilitatea ca Chevron să amplaseze vreo instalație de forare, mai spune aceasta.

Intențiile de exploatare a fazelor de șist în județul Vaslui au stârnit numeroase proteste din partea organizațiilor de protecție a mediului, dar și a comunității locale. Gazele neconvenționale se exploatează prin metoda fracturării hidraulice care constă în infiltrarea unor cantități foarte mari de apă și substanțe chimice la mari adâncimi și cu mare presiune, atrag atenția ecologiștii. Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri viabile (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat, la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare gravă a terenurilor, a apelor, metoda răspândind substanţele nocive introduse în fluidul de exploatare prin pânza freatică (de menţionat că se utilizează substanţe extrem de nocive, iar componenţa exactă a acestui fluid este ţinută secretă sub menţiunea „secret industrial”), poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj, în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în grav pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, şi pericolul de a se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră.

Foto: Asociația Vira


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger