Certificatele de emisii de carbon, prea multe si prea ieftine

0

Un raport publicat recent de catre o organizatie ecologista daneza arata ca sistemul european de schimb de certificate de emisii de carbon nu functioneaza. Aceste certificate ar fi fost distribuite in numar prea mare si, in plus, pretul lor a devenit prea mic.

“Cumpararea certificatelor de emisii de CO2 este echivalenta cu aruncarea banilor pe fereastra”, relateaza cotidianul francez Information, citat de PressEurop.

Publicatia rezuma astfel raportul publicat pe 5 octombrie de catre organizatia daneza Okologiske Rad (Sfat ecologic), conform caruia Sistemul european de schimb de certificate de emisii de carbon nu functioneaza.

Prea multe certificate au fost distribuite intreprinderilor in momentul lansarii sistemului iar acum pretul lor (de circa 15 euro pe tona de CO2 emisa) este prea scazut.

Drept consecinta, intreprinderile şi persoanele particulare nu sunt interesate peste masura sa-si vanda certificatele si implicit sa se ajunga la reducerea emisiilor de gaze.

Si criza economica actual nu a facut decat sa agraveze aceasta problema. De aceea, organizatia daneza sugereaza o reforma profunda a acestui sistem, incepand cu reducerea numarului de certificate.

Certificatele de emisii de carbon sunt vazute in Romania ca o importanta sursa de venit. In aprilie, guvernul emitea emitea  o ordonanta de urgent prin care stabilea ca va vinde surplusul de certificate de CO2 alocate prin Protocolul de la Kyoto pentru a aduce bani la buget, dar si pentru ca pretul acestora pe piata internationala este in scadere.

Banii obtinuti se vireaza la Fondul de mediu si vor fi utilizati pentru finantarea proiectelor care duc la reducerea emisiilor de noxe.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger