Certej = Roşia Montană. Peste 3.000 de cetăţeni îi cer lui Iohannis respectarea legii

2

Mining Watch România a lansat petiţia “Certej = Roşia Montană”, prin care i se solicită preşedintelui ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. Petiţia a fost semnată, în mai puţin de 24 ore de la lansare, de peste 3.000 de cetăţeni. Aici puteaţi semna petiţia lansată de Mining Watch, ale cărei solicitări le puteţi citi mai jos.

 

PETITIE_IOHANNIS_CERTEJ

 

Petiție adresată dlui preşedinte ales Klaus Iohannis,
Certej = Roşia Montană. Cere-i lui Iohannis respectarea legii

 

Domnule preşedinte ales Klaus Iohannis,

 

În ultimele săptămâni aţi declarat că vă pregătiţi să fiţi un preşedinte mediator şi integrator, un liant între stat şi societate. În scurtul timp rămas la dispoziţie până la asumarea de facto a acestui rol, poziţia dvs. de preşedinte al PNL vă oferă ocazia să începeţi să puneţi în practică valorile şi principiile pentru care românii v-au acordat un vot de încredere.

Două dintre aceste principii – transparenţa şi responsabilitatea la nivelul autorităţilor centrale sau locale – pot fi aplicate în cazul Certej, chiar de astăzi, chiar de către membri ai partidului pe care (încă) îl conduceţi.

În această toamnă, proiectul minier cu cianuri de la Certej a intrat în linie dreaptă, deşi:

– Este similar celui de la Roşia Montană, iar procedura de avizare a fost marcată de nenumărate controverse, abuzuri şi suspiciuni de ilegalităţi comise de instituţii ale statului începând cu anul 1995.

– Autoritățile s-au comportat netransparent și vădit servil intereselor companiei miniere Deva Gold SA, de la transferul de licență minieră, evaluarea impactului de mediu până la emiterea autorizației de construirepentru organizarea de șantier.
- Societatea românească în ansamblul ei se opune proiectelor de minerit cu cianuri în țara noastră – vezi Scrisoarea Diasporeisau Declarația de la Cluj.

Petru Cîmpian, primar în Certeju de Sus şi coleg al dvs. de partid, refuză să respecte prevederile legale şi îngrădeşte accesul societăţii civile la documente deosebit de importante în avizarea şi demararea primului proiect cu cianuri din ţara noastră.

Atitudinea primarului Cîmpian , de lipsa de transparenţă instituţională şi de muşamalizare a abuzurilor, se impune a fi sancţionată politic, fiind la fel de corozivă pentru statul de drept ca şi faptele de corupţie şi conflictele de interese. Vă solicităm aşadar, domnule preşedinte ales, să acţionaţi în acord cu valorile şi pricipiile asumate în campania electorală pentru respectarea legilor în cazul Certej.

Mai multe informații despre proiectul minier Certej găsiți aici.

 

 

 


2 comentarii

  1. Tot ce înțeleg din articol e că de fapt, cerem unui președinte ales să se comporte ca lider de partid. Oare e corect? Oare nu s-a mai întâmplat asta și ne-a nemulțumit? Hai să punem în balanță atât scopul cât și metoda. Dar ambele să fie corecte. ^^

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger