Cererea globală în creștere pentru energie din biomasă duce la achiziționarea a tot mai mult teren în țările sărace, unde securitatea alimentară și legile de proprietare sunt vulnerabile. Acest lucru este confirmat, din nou, și de un raport al Institutului Internațional pentru Mediu și Dezvoltare.
“Dacă este lăsată necontrolată, presiunea tot mai mare asupra accesului la pământ poate submina domenii precum creșterea vitelor și securitatea alimentară în unele dintre cele mai sărace țări din lume”, se arată în raportul organizației londoneze, non-profit. Autorii raportului fac apel la o cercetare mai atentă a expansiunii industriei de biomasă la nivel global.
Energia din biomasă reprezintă 77% din energia regenerabilă produsă mondial, copacii și plantele lemnoase reprezentând87% din această biomasă.
Pe măsură ce guvernele vor să se îndepărteze de la energia pe bază de combustibil fosil, se concetrează tot mai mult pe biomasă, întrucât noile tehnologii permit ca aceasta să fie convertită complet în combustibil lichid și electricitate.
Numai în Marea Britanie, planurile vor duce la creșterea cererii de biomasă la până 60 de milioane de tone pe an, comparativ cu 1 milion de tone de biomasă arsă în centralele pe biomasă din țară, în prezent.
Țări precum Germania, Franța și Statele Unite își achiziționează masa lemnoasă pentru producerea de energie din pădurile învecinate centralelor. Dar, având în vedere că cererea va depăși posibilitățile de achiziționare a biomasei cu 600% în unele țări, este posibil ca țările dezvoltate să se orienteze către țările sud, pentru a acoperi lipsa.
Deja, operatori din Brazilia furnizează masă lemnoasă în Europa, iar Africa va juca, de asemenea, un rol important în asigurarea materiei primei pentru energia din biomasă a Europei, arată raportul.
În căutarea de pământ ieftin, climat favorabil și costuri competitive de transport, investitorii se axează pe Africa și Asia de sud-est, unde multe țări se confruntă cu insecuritatea alimentară și legi slabe ale prorpietății. Astfel de plantații ar alunga comunitățile sărace și marginalizate de pe pământul îngrijit de generații, dar pentru care nu au acte.
Sursa: Reuters